Bilim ve Teknoloji

Harvard Üniversitesi’nden ilginç araştırma: Yaşamı gök taşı tetikledi

3,26 milyar yıl önce Dünya'ya çarpan dev bir gök taşının, gezegendeki erken yaşamı tetikleyerek yaşam koşullarını iyileştirmiş olabileceği ortaya çıktı.

Abone Ol

Yeni bir araştırma, 3,26 milyar yıl önce Dünya'ya çarpan büyük bir gök taşının gezegendeki erken yaşamın gelişimini teşvik etmiş olabileceğini ortaya koydu. Harvard Üniversitesi'nde yürütülen bu çalışma, Güney Afrika'daki meteor kalıntılarını inceleyerek, dev gök taşlarının yaşam üzerindeki etkilerini araştırdı.

Araştırmada, dinozorların neslinin tükenmesine yol açan gök taşından "50 ila 200 kat daha büyük" olan S2 meteorunun Dünya'ya çarptığı belirtildi. Bilim insanları, bu çarpmanın sadece yıkıcı sonuçlar doğurmadığını, aynı zamanda erken yaşamın oluşumuna katkıda bulunduğunu vurguladı. Çarpmanın meydana getirdiği tsunami ve "kısmi okyanus buharlaşması" gibi olayların, gezegenin erken koşullarını değiştirdiği ifade edildi.

Araştırma, çarpmanın çevreye fosfor yayarak, tsunaminin de demir açısından zengin derin suları yüzeye çıkardığını gösteriyor. Bu durumun, Dünya'daki yaşamın tetiklenmesine yardımcı olabileceği kaydedildi.

Araştırmanın baş yazarı, Harvard Üniversitesi'nden Profesör Nadja Drabon, gök taşı çarpmasının yaşam için genellikle bir "felaket" olarak algılandığını belirtti. Ancak bu çalışma, bu tür çarpmaların yaşamın gelişmesine olanak tanıdığını ortaya koyuyor. Drabon, çarpışmadan sonra oluşan koşulların, yaşamın "çiçek açmasına" zemin hazırladığını ifade etti.

Bu önemli bulgular, "Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS)" dergisinde yayımlandı.