Kültür-sanat

Harput Kalesi'nde Selçuklu Dönemine ait tarihi buluntular elde edildi

Elazığ'daki Harput Kalesi'nde yapılan kazılarda, Selçuklu dönemine ait sanatçı ismi yazılı kitabe ve sırlı seramik üretiminin kanıtları bulundu

Abone Ol

Elazığ'ın tarihi Harput Kalesi'nde devam eden kazılarda, Selçuklu dönemine ait önemli buluntular gün yüzüne çıkarıldı. Kazılar sırasında, bir sanatçının ismini taşıyan kitabe ve sırlı seramik üretiminin varlığı tespit edildi.

M.Ö. 3000 yıllarından itibaren yerleşim alanı olarak kullanılan ve Urartu Krallığı tarafından 8. yüzyılda surlarla çevrilen Harput Kalesi'ndeki arkeolojik çalışmalar, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Elazığ Valiliği ve Fırat Üniversitesi'nin katkılarıyla yürütülüyor. Fırat Üniversitesi Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Bölüm Başkanı Prof. Dr. İsmail Aytaç’ın başkanlığında sürdürülen kazılar, son 11 yılda kalede birçok tarihi yapıyı ve 100 binden fazla eseri gün yüzüne çıkardı.

Kazılarda, iki yıl önce keşfedilen Selçuklu dönemine ait sırlı seramiklerin yanı sıra, iç kale bölümünde yaşam, cam ve metal üretimi gibi faaliyetlerin izleri de bulundu. Özellikle, 13. yüzyılda yaşayan bir sanatkara ait ismin yer aldığı sırlı seramik, Harput'ta seramik üretiminin yapıldığını doğruluyor.

Prof. Dr. İsmail Aytaç, bu buluntunun kültürel ve tarihi açıdan büyük önem taşıdığını belirterek, “Harput Kalesi'nde 2022 yılında bulduğumuz Selçuklu dönemine ait sırlı seramik, arka planda 'Harput' ismi ve İsmail sanatkarının adıyla birlikte okunabiliyor. Bu, Harput'ta üretim yapıldığını gösteriyor. Ayrıca, fırınlara ait malzemeler ve kil parçaları da keşfedildi. Bu bulgular bizi oldukça mutlu ediyor” dedi.