Yaşam

Hangi balığın göç rotası takip ediliyor? Akustik verilerle izleniyor

Lüferin göç rotası, biyoçeşitliliği koruma amacıyla akustik telemetri yöntemiyle izleniyor. Ege Üniversitesi'nin öncülüğündeki projeyle, lüfer balıkları akustik vericilerle markalanarak göç yolları takip ediliyor

Abone Ol

İstanbul Boğazı’nın simgesi lüfer balığının göç rotası, biyolojik çeşitliliği koruma ve sürdürülebilir avcılığı sağlamak amacıyla akustik telemetri yöntemiyle izlenmeye başlandı. Avrupa'nın farklı su yollarındaki sucul canlıların izlenmesi için başlatılan "Avrupa Denizlerindeki Sucul Canlıların İzlenmesi İçin Stratejik Altyapıların Geliştirilmesi (STRAITS)" projesi, Kuzey Ege'den Karadeniz'e uzanan güzergâhtaki önemli balık türlerinin hareketlerini takip etmeyi amaçlıyor. Türkiye'deki çalışmalara Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi öncülük ediyor ve lüfer balıkları, özel olarak tasarlanmış akustik vericilerle markalanarak, göç yolları takip ediliyor.

“AKUSTİK VERİCİLİ”

Bu projede, balıkçılardan temin edilen lüferler, anestezi altındayken akustik vericilerle işaretlenip, denize geri bırakılıyor. Lüferlerin, Çanakkale ve İstanbul Boğazları gibi önemli geçiş bölgelerindeki hareketleri, 25 farklı akustik alıcı ile izleniyor. Bu yöntem, balıkların ne kadar süreyle hangi bölgelerde kaldığını ve takip ettikleri göç rotalarını belirlemeye yardımcı olacak. Ayrıca, projeye katkı sağlamak isteyen balıkçılara, yakaladıkları akustik vericili balıkları yeniden denize bırakmaları çağrısı yapıldı.

“YÖNETİM STRATEJİLERİ”

Proje, 3 yıl içinde 200 lüferi markalayarak, balıkçılıkla ilgili sürdürülebilir yönetim stratejileri geliştirmeyi hedefliyor. Bu takibin, özellikle balıkçılar ve çevre koruma kurumları için büyük bir öneme sahip olduğuna dikkat çeken Doç. Dr. Aytaç Özgül, projenin sadece lüfer için değil, aynı zamanda diğer sucul türlerin korunması ve biyoçeşitliliğin sağlanması açısından da değer taşıdığını belirtiyor.