Sağlık

Hamilelere yaz ayları için tavsiyeler

Prof. Dr. Faruk Buyru, yaz aylarında sıcak ve nemli havaların bebek bekleyen anne adayları üzerindeki etkilerini değerlendirdi. Buyru, gebeliğin getirdiği fizyolojik ve hormonal değişikliklerin sıcak hava ve nemin daha fazla hissedilmesine neden olduğunu belirtti

Abone Ol

Yazılı bir açıklama yapan Prof. Dr. Buyru, sıcak hava ve yüksek nem oranının hamilelerde halsizlik, aşırı terleme, yürüyüşte çabuk yorulma ve sokağa çıkmaktan kaçınma gibi sorunlara yol açabileceğine dikkat çekti. Hamilelik döneminde yaşanan kiloyu artışı, kan akışındaki artış ve solunum kapasitesindeki azalma gibi faktörlerin, sıcak havanın etkilerini daha da artırabileceğini ifade etti.

Hamilelere yazın serin kalabilmeleri için bazı önerilerde bulunan Prof. Dr. Buyru, sentetik ve dar giysilerden kaçınılmasını, yerine keten ve pamuklu gibi nefes alabilen, bol giysilerin tercih edilmesini tavsiye etti. Ayrıca, en az 2 litre sıvı tüketilmesi gerektiğini belirten Buyru, 11.00 ile 16.00 saatleri arasında güneş ışınlarından mümkün olduğunca kaçınılması gerektiğini söyledi.

Hamilelerin yaz meyvalarını tercih ederken şekerli ve gazlı içeceklerden uzak durmaları gerektiğine dikkat çeken Buyru, güneşin zararlı etkilerinden korunmak için koruyucu güneş kremleri kullanılması gerektiğini vurguladı. Ayrıca, hamilelerin ultraviyole ışınlarından korunarak güneşten etkilenmemeleri için yüksek koruma faktörlü ürünleri tercih etmelerini önerdi.

Egzersizin yaz aylarında ihmal edilmemesi gerektiğini ifade eden Prof. Dr. Buyru, hamilelerin serinletilmiş ve nemi azaltılmış spor salonlarında egzersiz yapabileceklerini belirtti. Bunun yanı sıra, deniz veya temiz havuzlarda yüzmenin de hamileler için uygun bir egzersiz seçeneği olduğunu söyledi. Buyru, enfeksiyon riskini azaltmak için yüzme sonrası mayoların değiştirilmesi ve kuru mayoyla oturulması gerektiğini ekledi.

Tüp bebek tedavisi gören çiftler için sıcak havaların olumsuz bir etki yaratmadığını da belirten Buyru, bu tedavi sürecinde mevsimsel farkların söz konusu olmadığını, laboratuvar ortamında her mevsim sabit sıcaklık seviyelerinin korunduğunu ifade etti.

Prof. Dr. Buyru’nun açıklamaları, hamilelerin yaz aylarında kendilerini nasıl koruyabileceklerine dair önemli bilgiler sunuyor ve yazın sağlıklı bir hamilelik dönemi geçirebilmeleri için pratik önerilerde bulunuyor.