Sabancı Vakfı tarafından yapılan açıklamaya göre, Sibel Kaya, sağır anne ve babasıyla büyüyen bir birey olarak, işaret diliyle iletişim kurmanın yanı sıra diğer çocukların konuşarak iletişim kurduklarını fark ettikten sonra toplumsal engellerin dil bariyerlerinden kaynaklandığını anlamıştır.

İşsizlik Maaşı 2025 Ne Kadar Olacak? | Asgari Ücret Zammı İle Yeni İşsizlik Maaşı Hesaplaması İşsizlik Maaşı 2025 Ne Kadar Olacak? | Asgari Ücret Zammı İle Yeni İşsizlik Maaşı Hesaplaması

Kaya, Türk İşaret Dili üzerinden sağır ve işitme engelli bireylerin bilgiye eşit erişimini sağlamak amacıyla bir sözlük oluşturma çalışmalarına öncülük etti. Türk İşaret Dili'ndeki kelime dağarcığını zenginleştirmek için dil bilimcilerle işbirliği yapan Kaya, yalnızca 2.000 işaretin bulunduğu bu alanda, Türk Dil Kurumu Sözlüğü'ndeki 600 bine yakın kelimeye karşılık daha kapsamlı bir iletişim arayışındadır.

Sabancı Vakfı Genel Müdürü Nevgül Bilsel Safkan, Kaya'nın çalışmalarının sağır ve işitme engelli bireylerin toplumsal hayatta daha eşit yer almasını sağlamak için büyük önem taşıdığını vurguladı. Safkan, "Dil, sadece kelimelerden ibaret değildir, toplumu birbirine bağlayan en önemli yapı taşlarından biridir. Sibel Kaya'nın çalışmaları, bu anlamda farkındalık yaratmaya devam ediyor. Sabancı Vakfı olarak, bu anlamlı çalışmaya destek vermekten ve Sibel Kaya gibi fark yaratan kişilerin toplumumuzda daha fazla görünürlük sağlamalarına katkıda bulunmaktan büyük mutluluk duyuyoruz." ifadelerini kullandı. Bu girişim, sağır ve işitme engelli bireylerin iletişimdeki sınırlamaları aşmalarına ve işiten bireylerle olan iletişim engellerini ortadan kaldırmalarına yardımcı olmayı amaçlıyor.

Kaynak: AA