Tasarı, Temsilciler Meclisi'nde ve Senato'da çoğunluğu elinde tutan Cumhuriyetçiler tarafından destekleniyor ve bu nedenle tasarının her iki kanattan da geçmesi bekleniyor.
Tasarı yasalaşabilmesi için Temsilciler Meclisi ve Senato'dan geçmesi ve Başkan tarafından imzalanması gerekiyor. Grönland’ın satın alınması, Trump’ın daha önceki açıklamalarında dile getirdiği ABD'nin ulusal ve ekonomik çıkarları için önemli bir adım olarak görülüyordu. Trump, Grönland’ı ABD’nin kontrolünde görmek istediğini ve bu adanın satın alınmasının "mutlak zorunluluk" olduğunu belirtmişti.
Danimarka’dan Trump’a Teklif:
Danimarka, Grönland’ın satışına sıcak bakmamakla birlikte, Trump’a Ada’daki Amerikan askeri varlığının artırılması gibi güvenlik tedbirleri teklifinde bulundu. Danimarka Başbakanı Mette Frederiksen, Trump’ın Grönland'ı zorla almak istediğine inanmadığını ifade etti ve konuyu görüşmek üzere Trump ile iletişime geçeceğini belirtti.
Trump’ın Grönland Açıklamaları:
Donald Trump, 23 Aralık 2024 tarihinde yaptığı bir paylaşımda, Grönland'ın ABD'nin kontrolünde olması gerektiğini yineleyerek, Ada'nın mülkiyetinin ve kontrolünün "mutlak zorunluluk" olduğunu savunmuştu. Trump’ın bu açıklamaları, Grönland yetkilileri ve uluslararası toplumdan tepkilere yol açtı. Grönland Başbakanı Mute Bourup Egede, yaptığı açıklamada, "Grönland, Grönland halkına aittir. Biz satılık değiliz ve asla satılık olmayacağız" diyerek, Grönland’ın özgürlük mücadelesinin kaybedilmeyeceğini vurguladı.
(NTV)