Dünya

Göçmenleri Ruanda'ya sürme planı İngiltere'yi karıştırdı

İngiltere'de Avam Kamarası 'Ruanda' yasa tasarısını onayladı ancak iktidardaki Muhafazakar Parti'den 11 milletvekili plana ret oyu verdi

Abone Ol

İngiltere’de sığınmacıların Ruanda'ya gönderilmesini engelleyen yasal itirazları durdurmayı amaçlayan tasarı, Avam Kamarası’nda 276'ya karşı 320 oyla kabul edildi.

BBC'nin haberine göre iktidardaki Muhafazakar Parti'den 11 milletvekili tasarıya ret oyu verdi. Yasa tasarısı Lordlar Kamarası'nda görüşülecek.

Tasarının Lordlar Kamarası'nda çok sert şekilde eleştirilmesi bekleniyor. Lordların reddetmesi halinde, tasarı yeniden Avam Kamarası'nda görüşülecek.

İngiltere Başbakanı Rishi Sunak, görevi süresince ilk kez lideri olduğu Muhafazakar Parti'de büyük bir muhalefetle karşılaşmıştı.Onlarca milletvekili oylama öncesi, tasarısının yasalaşması halinde mahkemeler tarafından tekrar engellenme riski olduğu gerekçesiyle mevcut haline karşı çıkacaklarını söylemiş ve tasarıda değişiklikler yapılmasını talep etmişti. 

Sunak, bazı sığınmacıların sınır dışı edilerek Ruanda'ya gönderilmesinin, küçük teknelerle Manş Denizi'ni geçerek İngiltere'ye ulaşmaya çalışan göçmenler için caydırıcı olacağını savunuyor.

Ana muhalefetteki İşçi Partisi ise ""maliyetli bir aldatmaca" olarak nitelendirdiği bu plana karşı çıkıyor.

İngiltere’de Yüksek Mahkeme, Kasım'da hükümetin sığınmacıları Ruanda’ya göndermek için hazırladığı ilk planın yasalara aykırı olduğuna hükmetmişti. Buna karşılık hükümet, Ruanda ile iltica sürecini güçlendirmek için Ruanda devleti ile yeni bir anlaşma imzalamış ve bu ülkenin "güvenli" olduğunu ilan ettiği yeni bir yasa teklifi hazırlamıştı.