Muğla İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, 2024 yılının ilk 8 ayında toplam 17 bin 698 işletmede denetim gerçekleştirdi ve bu süreçte 540 numune topladı. Yapılan denetimlerde 41 bal, 32 zeytinyağı ve 114 süt ürünü numunesi incelendi. Sonuç olarak, 6 işletmeye taklit ve tağşiş nedeniyle cezai işlem uygulandığı belirtildi.
Bu denetimler, Muğla'nın yöresel zenginliği ve markası olan balın taklit ve tağşişten korunması amacıyla yürütülüyor. 25 Eylül Dünya Gıda Mühendisleri Günü dolayısıyla bal sağım mevsimindeki arıcılara yönelik ziyaretler gerçekleştirildi. Bu ziyaretlerde, üretilen balların kalitesi ve güvenilirliği yerinde kontrol edildi. Muğla İl Tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak, yaptığı açıklamada, "Balda taklit ve tağşiş, hem arıcılarımızın geçimini zorlaştırıyor hem de kamuoyundaki güvenli gıda algısını zedeliyor. Vatandaşlarımızın satın aldıkları balın gerçek olduğuna güvenmesi gerekiyor. Bu nedenle üretim aşamasında olduğu kadar, tüketici bilinçlendirme konusunda da çalışmalara devam ediyoruz. Bal ve zeytinyağı, dünyada en fazla sahteciliğin yapıldığı ürünler arasında yer alıyor. Tüketicilerimizin sağlıklı ve güvenilir gıdaya ulaşması bizim öncelikli hedefimiz" dedi.
Saylak, denetim seferberliği kapsamında, Muğla genelinde bal ve zeytinyağı üreticileriyle iş birliği yaparak ürünlerin kalitesini artırmayı hedeflediklerini vurguladı. Taklit ve tağşiş tespit edilen işletmeler hakkında işlemler başlatıldığını ve bu işletmelerin isimlerinin bakanlık tarafından kamuoyuna duyurulduğunu ekledi.