Bilim ve Teknoloji

Geleceğin Uzay İstasyonu: Haven-1

Geleceğin uzay yolculuğu için umut vaat eden Haven-1, NASA astronotlarının zorlu yaşam koşullarını geride bırakarak, modern tasarımı ve konforuyla dikkat çekiyor. 24 metreküp büyüklüğündeki ortak alanı, geniş mürettebat odaları ve son teknoloji spor salonuyla, uzayda yaşamı daha yaşanabilir hale getirmeyi vaat ediyor.

Abone Ol

Çoğumuz çocukluğumuzdan beri uzaya gitmeyi hayal ediyoruz. Ancak, Uluslararası Uzay İstasyonu'ndaki (ISS) yaşam, düşündüğünüzden çok daha az göz alıcı. Yakın zamanda iki NASA astronotunun burada mahsur kalmasıyla öğrendiğimiz üzere, ISS son derece klostrofobik bir yer. Astronotlar, telefon kulübesi büyüklüğündeki yatak odalarında uyumaya, vakumlu tuvaletleri kullanmaya ve haftalarca aynı iç çamaşırını giymeye zorlanıyorlar.

HAVEN-1: YENİ BİR DÖNEM BAŞLIYOR

Dünyanın ilk özel uzay istasyonunun, Haven-1’in, gelecek yıl fırlatılması öncesinde tanıtılması, uzay yolcuları için umut verici gelişmelerin habercisi. Haven-1, ISS'den çok daha modern ve geniş bir tasarıma sahip. İki kişilik yataklar, son teknoloji bir spor salonu ve akçaağaç iç mekanlarla donatılmış.

TASARIM VE FONKSİYONELLİK

Haven-1, ABD merkezli uzay firması Vast tarafından tasarlanmıştır ve dünyaca ünlü tasarımcı Peter Russell-Clarke ile iş birliği yapılmıştır. Russell-Clarke, "Sıfır yer çekiminde yaşayan astronotlar, benzersiz tasarım zorlukları ortaya çıkarıyor. Hem son derece verimli hem de doğal olarak rahatlatıcı bir ortam yaratmak tamamen yeni sonuçlar doğuruyor" dedi. Haven-1'in iç mekanları, astronotların uzayda başarılı olmalarını sağlamak amacıyla hassas bir şekilde tasarlanmıştır.

GENİŞ VE DAVETKAR İÇ MEKANLAR

Haven-1, dışarıdan bakıldığında diğer uzay araçlarına benziyor, ancak iç mekan, ISS'dekinden çok daha sıcak ve davetkar. Vast, "Haven-1’in iç yüzeylerinin, mürettebat ve ziyaretçilerin gemide yüzerken daha fazla güvenlik sağlaması için yumuşak ve yastıklı olması dikkat çekici" açıklamasını yaptı. İstasyonun dört özel mürettebat odası, astronotlara dinlenip enerji depolayabilecekleri bir alan sunuyor.

YENİLİKÇİ UYKU SİSTEMİ

Geçmişte astronotlar için uzayda yatay pozisyonda kalmanın zor olduğu biliniyordu. Ancak Vast, patent bekleyen imzalı bir uyku sistemiyle bu sorunu çözmeyi hedefliyor. Şirket, "Bu sistem, yaklaşık bir kraliçe yatağının boyutunda, gece boyunca kişiye özel eşit miktarda basınç sağlıyor ve hem yan hem de sırt üstü yatanlara uyum sağlıyor," dedi.

ORTAK ALAN VE SPOR İMKANLARI

Ana ortak alan 24 metreküp büyüklüğünde olup, mürettebatın yemek yiyebileceği, egzersiz yapabileceği, laboratuvar deneyleri gerçekleştirebileceği ve dinlenebileceği çok işlevli bir merkez olacak. Ayrıca, açılır masa, astronotların geniş gözlem penceresinden Dünya’ya bakmalarını sağlayacak. Son teknoloji spor salonu, direnç bandı sistemi ile donatılmıştır ve astronotlar burada aktif kalabilecekler.

UZMAN GÖRÜŞÜ

Deneyimli NASA astronotu Andrew Feustel, ISS'de 225 günden fazla kalarak, Vast'a uzay istasyonuyla ilgili danışmanlık yaparak önemli bir rol üstlendi. Feustel, "İletişimden özel alana, gemideki diğer insanlarla etkileşime kadar her ayrıntı, astronot deneyimi olacak şekilde tasarlandı” diye konuştu.

YATIRIM VE GELECEK

Haven-1’in inşa maliyeti henüz açıklanmadı, ancak Vast, istasyonun faaliyete geçmesine kadar yaklaşık 1 milyar dolarlık bir yatırım yapmış olacağını belirtiyor. Uzay yolculuğunun geleceği için umut verici bir adım olarak görülen Haven-1, astronotların yaşam standartlarını artırmayı hedefliyor.