Kosova'nın Yakova şehrinde, yüksek tepelerde bulunan evinin arka bahçesinde yer alan atölyesinde çömlek yapmaya devam eden Kosovalı çömlek ustası Ahmed Çukani, dört nesildir devam eden ailesinin geleneğini sürdürmeye kararlı. Çukani, yüzyıllardır süregelen bu zanaatla, hem geleneksel işçiliği hem de çağdaş üretim tekniklerini harmanlayarak, yemek tavası, bardak, kase gibi mutfak eşyaları üretiyor.

Çukani, bu mesleği babasının ölümünün ardından aktif olarak yapmaya başladığını belirterek, "Fırını 17 yaşımda ilk defa yaktım ve o günden beri hiç durmadım. Dört nesildir çömlekçilik yapıyoruz. Ailemiz her zaman bu meslekle uğraştı ve ben de bugüne kadar bu geleneği sürdürdüm." diyor.

ÇÖMLEKTE DÜN VE BUGÜN

Çukani, dedesinin zamanında çömlekçiliğin çok daha zor koşullarda yapıldığını anlatıyor. "Dedem, eski zamanlarda çömlekleri elleriyle yoğuruyor, pişirme işlemini odunla gerçekleştiriyordu. Teknolojinin ilerlemesiyle işler çok daha kolay hale geldi. Ama yine de eski yöntemlerin verdiği estetik ve değer, makinelerle üretilemez," diyor.

Doğanın en sadık aşıkları: Ömür boyu eşlik edenler.. Doğanın en sadık aşıkları: Ömür boyu eşlik edenler..

Çömlek 2

EL İŞÇİLİĞİ EN DEĞERLİSİ

Teknolojinin sağladığı kolaylıklarla üretim hızlansa da, Çukani için asıl değer, el işçiliğinde yatıyor. "Makineler işin bir kısmını kolaylaştırsa da, el işçiliği her zaman farklıdır. Elin yaptığı işi makine yapamaz," diyor Çukani ve el yapımı çömleklerinin büyük kısmının estetik detaylarını hala elle işlediğini belirtiyor.

ÇUKANİ’NİN GELECEK UMUDU
Gelecekte, çömlekçilik zanaatını birinin daha sürdürmesini umduğunu belirten Çukani, çocuklarından birinin bu geleneği devralmasını diliyor. Kosova'da, hatta ülke dışındaki çeşitli restoran ve işletmelerle işbirlikleri yaptığını ve bu ilişkilerin devam ettiğini söyleyen Çukani, çömleklerinin her geçen gün daha fazla ilgi gördüğünü ifade ediyor.

Kaynak: AA