Toronto Üniversitesi'nden araştırmacılar, son teslim tarihi sonrası tamamlanan işlerin, vaktinde teslim edilenlere göre daha düşük kalitede değerlendirildiğini ortaya koydu. ABD ve İngiltere'de yürütülen 18 farklı çalışma kapsamında yapılan analizlerde, yöneticilerden insan kaynakları personeline kadar binlerce kişiyle görüşmeler yapıldı.
Araştırma, katılımcılara farklı alanlardaki işlerin teslim tarihlerine göre nasıl değerlendirildiğini sordu. Reklam broşürlerinden sanat eserlerine, ürün sunumlarından haber makalelerine kadar pek çok farklı çalışmayı inceleyen katılımcılar, teslim tarihi geçen işlerin genellikle daha kalitesiz olduğunu belirtti. Öne çıkan bir diğer bulgu ise, işin ne kadar geç teslim edildiğinin önemli olmadığıydı; bir gün geç teslim edilen iş, bir hafta geç teslim edilene göre aynı şekilde değerlendiriliyordu.
Geç teslim edilen işlerin kalitesiz olarak görülmesinin yanı sıra, katılımcılar işin zamanında tamamlanmaması durumunda, çalışanın gelecekteki performansına olan güvenlerinin de azaldığını ve o çalışandan daha az iş isteneceğini ifade etti. Ancak, araştırmacılar, teslim tarihinin kaçırılmasının nedenlerinin de önemli olduğunu belirtti. Çalışanın kontrolü dışındaki sebeplerle geciken işler daha anlayışla karşılandı.
ERKEN TESLİM AVANTAJ DEĞİL
Öte yandan, araştırma erken teslimatın bir avantaj sağlamadığını da ortaya koydu. Katılımcılar, işi zamanında teslim etmekle erken teslim etmek arasında herhangi bir fark görmediklerini ifade etti. Erken teslim edilen işler de, vaktinde tamamlananlarla aynı şekilde değerlendirildi.