Seferihisar'daki 500 yere yıkım kararı çıktı! Ruhsatsız ve izinsiz yapılara yıkımlar başladı Seferihisar'daki 500 yere yıkım kararı çıktı! Ruhsatsız ve izinsiz yapılara yıkımlar başladı

Nihat AK/EGE TELGRAF- Ekonomik koşullar nedeniyle vatandaşlar, maliyetleri düşürmek için profesyonel fotoğrafçılar yerine daha uygun maliyetli alternatiflere yöneliyor. Bu da esnafın müşteri kaybına neden oluyor. Mutlu anları ölümsüzleştiren karelere dönüştüren fotoğrafçıların temsilcileri iktidarı, üst birliği ve konfederasyonu sert sözlerle eleştiriyor. 

ŞİMDİ DEĞİLSE NE ZAMAN?

Mesleğin sürdürülebilirliğini sağlamak ve esnafın haklarını korumak için çalıştıklarını belirten İzmir Fotoğrafçılar Odası Başkanı Murat Yavuz, “Mesleğimizin etik kurallarını ve standartlarını oluşturuyoruz. Her platformda üyelerimizin mesleki haklarını savunuyoruz. Oda, üyelerimizin karşılaştığı sorunları ve haksızlıkları dile getiriyor, onları yerel yönetimler ve devlet kurumları nezdinde temsil ediyoruz. Ama son dönemde esnaf ve sanatkarları odaları birlikleri ile Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu’nun (TESK) güçlü sesimiz olduğunu söylemek mümkün değil. İzmir’de 140 bin civarında, ülke genelinde ise milyonlarca esnaf ve sanatkarımız var. Bu ülkenin temel dinamiklerinden olan esnafın yeterince temsil edilebildiğini söyleyemiyoruz. Ayakta duramadığımız, nefes alamadığımız şu günlerde derdimiz anlatılmayacaksa sorunlarımıza çözüm üretilmeyecekse ne zaman yapılacak?” dedi. 

Esnafın kan ağladığını vurgulayan Başkan Yavuz, “Ekonomik belirsizlikler, döviz kurlarındaki dalgalanmalar ve yüksek enflasyon oranları, küçük esnafın maliyetlerini artırırken, müşteri talebini de olumsuz etkiliyor. Bu durum, esnafın kâr marjlarını daraltıyor ve ayakta kalmasını zorlaştırıyor. Vergi yükünün ağır olması, esnafın gelirlerinin büyük bir kısmını devlete ödemesine neden oluyor. Ayrıca kira, enerji, girdiler ve personel giderleri gibi sabit maliyetlerin yüksekliği, esnafı mali açıdan zor durumda bırakıyor. Küçük esnafın bankalardan uygun şartlarda kredi bulma imkânı sınırlı. Yüksek faiz oranları ve zorlu kredi şartları, esnafın işlerini büyütmek veya kriz dönemlerinde ayakta kalmak için gerekli finansmanı bulmasını zorlaştırıyor. Esnaf kefalet esnafın derdine merhem olamıyor. Dijitalleşme hızla ilerlerken, küçük esnaf bu dönüşüme ayak uydurmakta zorlanıyor. Küçük esnaf, müşteri sadakatini korumakta zorlanıyor. Küçük esnafın işini sürdürülebilirliği tehdit altında. Kısa zamanda çözüm bulunmadığı takdirde birçok esnaf faaliyetlerini durdurma noktasına gedebilir” ifadelerini kullandı. 

‘TAŞ MI YİYECEĞİZ?’

Küçük işletmelerin kazanç kapılarının bir bir kapandığına dikkati çeken Başkan Yavuz, “Neredeyse her alışveriş merkezi ve kamu binasında vesikalık fotoğraf çekim kabinleri var. Tüm itirazlarımıza rağmen vatandaşa hızlı ve pratik çözümler sunma adına kabinler konuyor. Fotoğrafçının her adımından vergi almasını bilen yetkililer, oluşan haksız rekabete neden ses çıkarmıyor? Farklı kurumlardan ballı maaşlar almayı bilen yetkililerimizin yerine yapay zeka alternatif yetkililer mi koymamız lazım? Devlet fotoğraçılık yaparsa belediye lokantacılık yaparsa vergiyi de esnaftan almayacaklar o zaman. Gelişmiş kamera özelliklerine sahip akıllı telefonlar, zaten sektöre büyük darbe vurdu. Fotoğraf düzenleme uygulamalarıya sosyal medyadan paylaşan vatandaşla yüz yüze geldiğinizde tanımakta zorlanıyorsunuz. Profesyonel fotoğrafçılık başka, akıllı telefonlarla uygulamalarla gerçeğin çok ötesinde görseller elde etmek başka. İş çığırından çıkmış durumda” diye konuştu.

Kaynak: EGE TELGRAF