Ekonomi

Fındık hasadında en iyi yöntem silkeleme ile yerden toplama

Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, fındığın en iyi hasat edilme yönteminin dalların silkelenmesi ile yerden ve bekletilmeden toplanması olduğunu belirtti.

Abone Ol

Bu yöntemin, randımanı ve kaliteyi artırdığını, dal ve tomurcukların zarar görmesini önlediğini söyledi. Sağlam, fındık üretiminde budama, gübreleme, hastalık ve zararlılarla mücadele gibi teknik uygulamaların önemini vurgulayarak, üreticilere hasat esnasında dikkat edilmesi gereken hususlar hakkında bilgi verdi.

Fındık hasadına başlamadan önce bahçelerde genel temizlik yapılması gerektiğini belirten Sağlam, yabancı otların temizlenmesi gerektiğini ifade etti. Farklı fındık çeşitlerinin aynı zamanda olgunlaşmadığını, bu nedenle çeşitlerin ayrı ayrı hasat edilmesinin en uygun yöntem olduğunu söyledi. Hasat olgunluğuna ulaşmadan toplanan fındıkların randımanının düşük olduğunu ve kalitenin olumsuz etkilendiğini belirtti.

Fındık hasadında en iyi yöntemin dalların silkelenmesi olduğunu belirten Sağlam, file ile hasat yönteminin işçilik maliyetlerini düşürdüğünü ve kaliteyi artırdığını söyledi. Naylon çuval kullanılmaması gerektiğini, jüt veya fileli çuvallar kullanılmasının önemini vurguladı. Fındıkların güneşli havalarda kurutulması, nem oranının kabuklu fındıkta %12, iç fındıkta %6 olması gerektiğini ifade etti. Kuruyan fındıkların serin, kuru ve havalandırılabilir depolarda muhafaza edilmesi gerektiğini belirtti.

Samsun'da fındık hasat ve ihraç tarihlerinin sahil kuşakta 15-22 Ağustos, orta kuşakta 8 Ağustos, yüksek kuşakta 22-29 Ağustos olarak belirlendiğini ifade eden Sağlam, kahverengi kokarca zararının hasada kadar devam edeceğini ve kimyasal mücadelede ruhsatlı BKÜ'lerin kullanılması gerektiğini söyledi. Sağlam, üreticilere bu yılki fındık hasadının bol ve bereketli olmasını dilediğini belirtti.