İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Fizyoterapi Programı Dr. Öğretim Üyesi Rıdvan Aktan, İdiyopatik Pulmoner Fibrozis (IPF) hastalığının tedavisinde evde yapılan solunum kası eğitiminin önemli bir fayda sağladığını açıkladı. Özellikle 50 yaş üstü bireylerde görülen ve nefes darlığına yol açan bu hastalıkla ilgili yapılan 8 haftalık bir çalışmada, solunum kası eğitimi ile hastaların şikayetlerinde önemli bir azalma gözlendi. Araştırma, uluslararası saygın dergilerden Respirology'de yayımlandı.

Çinko Takviyesi Çeşitlerinin Sağlığa Faydaları Nelerdir? Çinko Takviyesi Çeşitlerinin Sağlığa Faydaları Nelerdir?

Solunum Kası Eğitimiyle Önemli Gelişmeler

İEÜ Fizyoterapi Programı Öğretim Üyesi Dr. Rıdvan Aktan, Dr. Salih Yiğit ve Prof. Dr. Kemal Can Tertemiz'in de dahil olduğu ekip, IPF teşhisi konmuş 28 hastayı içeren bir çalışma yürüttü. Bu hastalara, yüz yüze eğitimle başlayan solunum egzersizleri, taşınabilir cihazlarla evde uygulanabilir hale getirildi. Hastalar, eğitim sürecinde cihazlarla günde 60 nefes egzersizi yaparak solunum kaslarını güçlendirdi ve bu süreç, uzaktan takip edilen görüntülü görüşmelerle desteklendi. Sonuçlar, hastaların daha rahat nefes almaya başladığını ve hareket kapasitelerinin arttığını gösterdi.

Evde Kolayca Uygulanan Nefes Egzersizleri

Dr. Aktan, çalışmaya dair detaylarını paylaştı. Hastalara önce yüz yüze eğitim verildi ve solunum egzersizlerinin nasıl yapılacağı açıklandı. Ardından, taşınabilir mekanik cihazlar sağlandı. Bu cihazlar, ağza yerleştirilerek nefes almayı zorlaştırarak solunum kaslarının güçlenmesini sağladı. Her gün 30'ar tekrar iki set halinde toplamda 60 egzersiz yapan hastalar, haftada bir görüntülü görüşme ile takip edildi. Bu sayede egzersizlerin doğru yapılıp yapılmadığı kontrol edildi.

Tedaviye Katkı Sağlayan Egzersizler

Çalışmanın sonunda elde edilen geri bildirimler, tedavi sürecine olumlu katkılar sağladığını ortaya koydu. Dr. Aktan, hastaların egzersizler sonrasında daha az nefes darlığı yaşadıklarını ve günlük aktivitelerinde önemli bir rahatlama sağladıklarını belirtti. Ancak, bu solunum kası eğitimlerinin hastalığın tek tedavi yöntemi olamayacağını da vurguladı. Yine de tedavi sürecine katkı sağladığını bilimsel ölçüm yöntemleriyle kanıtladıklarını ve bu bulguları makale olarak yayımladıklarını ifade etti.

Kaynak: İHA