Egemen SAYIN-EGE TELGRAF- Ege Turistik İşletmeler Birliği (ETİK) Başkanı Mehmet İşler kısa dönem/Günübirlik konut kiralamalarının kayıt altına alınması amacıyla hazırlanan yasa ile ilgili açıklamalarda bulundu. Yasanın çıkmasının önemli olduğunu fakat sahada takip edilmesi gerektiğini belirten Etik, katma değer vurgusu yaptı.
56 MİLYONLUK BİR GİRDİ BEKLİYORUZ
Turizmin ülkeye verdiği katkıyı değerlendiren İşler, “Türkiye’nin cari açığının yüzde 25’ini yerli ürünle kapatan, bu ülkeye ciddi bir döviz getiren bir sektör yaptık. Turizm sektörü en çok istihdam sağlayan ve döviz getiren önemli sektörlerinden biridir. Biz bunu tüm kardeşimizle birlikte ele ele vererek yaptık. Rahmetli Turgut özel yaptığı açıklamada ‘Türkiye’ye 10 milyon turist gelecek’ demişti, kimse inanmamıştı. Bugün bakıldığında 2023 yılı sonunda Türkiye’ye 60 milyon turist, 56 milyar dolarlık bir girdi bekliyoruz. Bu girdi sırf yerli üründür. Bu konuda emeği geçen herkese çok teşekkür ederim” dedi.
İZMİR’DE SUYU PAHALI KULLANIYORUZ
İzmir’de turizm sektörünün yüksek su faturası ödediğine vurgu yapan İşler, “Her sektörde olduğu gibi yeni talepler, yeni durumlar oluşuyor. En büyük aşılması gereken şey merkezi hükümet ve yerel yönetimlerle diyalogla çözmektir. Bizim de birçok sorunumuz var. Örnek vermek gerekirse, turizmde suyu en pahalı kullanan illerin arasında İzmir geliyor. Bu da haksız rekabete neden oluyor. Başka bir şey daha, düne kadar günü birlik evlerle ilgili sorunlar var. Bunların bir tanesi yerel yönetimlerle bir tanesi de merkezi hükümetle alakalıydı” dedi.
GÜNÜBİRLİK EVLERİN ÜLKEYE FAYDASI YOK
“Günübirlik ev konusu yasalaştı” diyen İşler, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Yasalaşması, sorunun çözülmesi anlamına gelmiyor. Elde edilen hakkın sahada uygulanması çok önemli. Yoksa bunlar uyuyan yasalar veya mevzuatlar kalırlar. Turizm sektörü olarak sahada uygulanabilirliğini takip edeceğiz. Biz tesis yaptığımızda sadece kurulum sürecinde 154 imza ile başlıyoruz. Bu imzaları almadan yatırıma başlayamıyoruz. O kadar çok mal ve can güvenliği ile ilgili proses ile uğraşıyoruz ki… Biz bu kadar şey ile uğraşırken, onlar ‘Sen gel 4’te 1 fiyatına tatil yap, bende kal. Buradaki sahili bedava kullan. Ödemeyi de bana yapma’ diyorlar. Ödemeleri ise Almanya, Rusya’daki post makinesinden geçir. Sen bu ödemeleri yurtdışında yap, gelir yurtdışına kalsın. Bu tamamen haksız rekabet var. Bu gelirlerini vergi ödemelerini yapmayıp, aynı zamanda kimlik beyanı vermeyip, burayı terör örgütlerin yuvasına çeviriyorsun. Fuhuş veya fuhuşa nitelik vereceği kişilerine imkan veriyorsun. Daha kötüsü eskiden aileler aldıkları evlerde komşularına bakabiliyordu. Şimdi bu evlere kim geliyor, kim gidiyor, tacize gidecek kadar turizm sektörü haksız rekabetten ciddi rahatsız, taciz altındaydı diyebilirdim. Bunu bakanımıza ilettik. Aklın yolu birdir, konu sonrasında yasalaştı.”
KONUN TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ
İşler sözlerini şöyle sürdürdü:
“Biz günübirlik evlerin kapatılmasın demiyoruz. Tam tersine; rekabet iyidir, bizim muhatap olduğumuz yasaya onlar da aynı şekilde tabi tutulsunlar. Onlar da bizim gibi bu ülkeye vergisini ödesinler. Bizim gibi kimlik beyanını yapsınlar, güvenliği sağlasınlar, sitede kalanların mağduriyetinden gidererek, vergisini ödemesini istiyoruz. Bu yasa tamamen resmileşiyor. Bu yasanın uyuyan veya dondurulan yasa olmasına karşıyız. Biz bu konunun takipçisi olacağımızı tekrar belirtmek isterim” diye konuştu.