Kültür-sanat

Eskişehir’de kasetçiliğin geleceği

Eskişehir’de kasetçilik yapan Aynur Bulut, talebin devam etmesi halinde kasetlerin plaklar gibi yeniden üretilebileceğini belirtti. Kasetlerin dijital ortama aktarımıyla eski kasetlerin tekrar kullanılmasını sağladıklarını ve doğru saklama koşullarının önemini vurguladı

Abone Ol

Eskişehir'de 20 yıldır kasetçilik yapan Aynur Bulut, müzik kasetlerine olan talebin devam etmesi durumunda, plaklarda olduğu gibi kasetlerin de yeniden üretilebileceğini ifade etti. Bulut, kaset üretiminin azalması nedeniyle istenilen kasetlerin bulunmasının zorlaştığını ve mevcut stoklarının tükenmek üzere olduğunu belirtti.

Bulut, kasetçiliğin ilk başladığı dönemde bu ürünlerin daha popüler olduğunu, ancak günümüzde de kasetlere olan ilginin sürdüğünü belirtti. Özellikle 2000'li yılların çocuklarının kasetlere olan merakı ve antikacılardan gençlerin, klasik araba tutkunlarının ilgisi, kasetlerin yeniden rağbet görmesini sağladı. Kasetçaların yeniden üretildiğini ve hem yurtiçinden hem de yurtdışından talep aldığını ifade eden Bulut, "Kasetlere olan talep devam ederse, plaklarda olduğu gibi kasetlerin de yeniden üretilmeye başlanacağını düşünüyorum. Şu an kaset fiyatları 100 ila 500 lira arasında değişiyor," dedi.

Aynur Bulut, eski kasetleri dijital ortama aktardıklarını ve bu sayede vatandaşların nostaljik kasetlerine yeniden kavuşmalarını sağladıklarını anlattı. "50-60 yıl öncesine ait kasetleri dijitalleştiriyoruz. Müşterilerim anne ve babalarının seslerini tekrar duyduğunda duygulanıyor. Bu tür anlar beni de çok etkiliyor," şeklinde konuştu.

Kaset satın alırken dikkat edilmesi gerekenler hakkında da bilgi veren Bulut, "Kasetlerin nereden alındığına dikkat edilmesi gerekiyor. İnternette satılan kasetlerin dolu mu, boş mu olduğunu ya da hasarlı olup olmadığını bilmek zor. Eski kasetler, nemli ortamlarda veya açıkta bırakıldığında kasetçaları bozabilir. Kapalı ve ambalajlı kasetler ise daha güvenli," şeklinde uyarıda bulundu.