Ege Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (ESİAD) tarafından düzenlenen toplantıda, Türkiye ekonomisinin mevcut durumu ve geleceği üzerine çeşitli senaryolar masaya yatırıldı. Toplantıda, ESİAD Yönetim Kurulu Üyesi ve Ekonomi, Finans ve Maliye Yuvarlak Masası Başkanı Yakup Benli, 2025-2027 yıllarını kapsayan yeni Orta Vadeli Program (OVP) hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Benli, "OVP'nin, para politikası kadar maliye politikalarıyla da desteklenmesi şart" dedi.
Toplantıda, Oyak Yatırım Ekonomi Danışmanı Özlem Derici, Hazine ve Vadeli İşlemler Grup Müdürü Deniz Kumcuoğlu ve Ekonomist Alper Topkaya, güncel ekonomik durumu değerlendirdi. Benli, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in göreve gelmesinin ardından dış piyasalarda Türkiye’ye olan güvenin arttığını belirtti. Ancak yüksek enflasyonla mücadelede izlenen politikaların henüz tatmin edici sonuçlar vermediğini vurguladı. Benli, "Büyümenin devam etmesi hedeflenirken enflasyonla mücadele sorulara yol açıyor. OVP'deki politikaların yapısal reformlarla desteklenmesi gerekiyor," ifadelerini kullandı.
Riskler ve Fırsatlar
Oyak Yatırım Ekonomi Danışmanı Özlem Derici, Türkiye ekonomisinin önümüzdeki döneminde karşılaşacağı fırsat ve riskleri ele aldı. Yerel seçimlerin ardından geleneksel politikalara dönüşün önemli bir fırsat sunduğunu belirten Derici, "Seçim belirsizliklerinin kalkması ve enflasyonda düşüş beklentisi olumlu bir gelişme," dedi. Ancak, küresel ve Avrupa'daki resesyon riski, iç piyasada ise enflasyonla mücadelede başarısızlık gibi risklerin de mevcut olduğunu ifade etti.
Yüksek Teknoloji ile Büyüme Vurgusu
Ekonomist Alper Topkaya, Türkiye ekonomisindeki tartışmaların genelde kur, enflasyon ve faiz üzerine yoğunlaştığını belirterek, yapısal reformların önemine dikkat çekti. Topkaya, "Türkiye, inovasyona dayalı katma değerli üretimle büyüyebilir. Yüksek teknoloji ürünlerinin sanayi üretimindeki payı sadece yüzde 3-4, OECD ortalaması ise yüzde 18-20," şeklinde konuştu. Türkiye'nin rekabet gücünü artırması için ileri teknoloji ve katma değeri yüksek ürünlere odaklanması gerektiğini vurguladı.
Sektörel Beklentiler
Hazine ve Vadeli İşlemler Grup Müdürü Deniz Kumcuoğlu, yatırım hizmetleri ve sermaye piyasası araçları hakkında bilgi vererek, önümüzdeki dönemde yüksek reel faiz beklediklerini dile getirdi. Kumcuoğlu, "Tüketim tarafında zarar kaçınılmaz olacak. Ancak gıda sektörü, temel gıda ürünlerinde daha az hasar alacak," dedi. Emlak piyasasında ise 2025’in ilk yarısında bir hızlanma beklenmediğini belirtti.
Toplantı, Türkiye ekonomisinin geleceği hakkında önemli değerlendirmeler sunarken, katılımcılar arasında iş dünyasının mevcut durumu ve geleceği hakkında farkındalığın artması yönünde olumlu bir atmosfer oluşturdu. ESİAD, 22 Kasım’da düzenleyeceği Yatırım Zirvesi ile finansmana erişimde yeni yollar keşfetmeyi amaçlıyor.