Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (EİT) tarafından "2025 Turizm Başkenti" olarak seçilen Erzurum, bu önemli unvana hazırlanırken şehrin tarihi ve kültürel zenginliklerini buzdan sanat eserlerine dönüştürdü. Atatürk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi bünyesindeki Ata Buz Müzesi, Erzurum’un simgeleri haline gelen tarihi yapıları, buz sanatıyla yeniden şekillendiriyor.
Buzdan sanat eserleri, müzede özel ışıklandırmalar eşliğinde ziyaretçilerine farklı bir deneyim sunuyor. Lisans, yüksek lisans ve doktora öğrencileri tarafından yapılan eserler arasında Erzurum’un önemli yapıları olan Çifte Minareli Medrese, Erzurum Kalesi, Sivişli Tabyası ve Erzurum evleri yer alıyor. Ayrıca, Erzurum’a ait mitolojik ve kültürel objeler de buz malzemesiyle yeniden tasarlanmış durumda.
‘KÜLTÜREL MİRAS GELECEĞE TAŞINIYOR’
‘Ata Buz Müzesi Koordinatörü Prof. Dr. Mustafa Bulat, müzede Erzurum’un kültürünü ve tarihini buz sanatıyla yaşatmaya devam ettiklerini belirtti. 2020’de açılan müze, 15 Temmuz şehitleri ve Cumhuriyet gibi önemli temalarla donatılan buz heykellerin yanı sıra, Erzurum’un mimarisini yansıtan eserleriyle de ilgi görüyor. Bulat, Erzurum’un kültürel değerlerinin bu sanat dalı aracılığıyla gelecek nesillere aktarılmasını amaçladıklarını söyledi. Bulat, müzenin sadece üniversiteye değil, aynı zamanda şehrin tanıtımına ve turizmine büyük katkı sağladığını da vurguladı. Erzurum’a gelen turist kafileleri ve yabancı öğrenci gruplarının müzeye ilgi gösterdiğini belirten Bulat, ayrıca uluslararası bir buz heykel çalıştayı düzenlemeyi planladıklarını açıkladı.
Ata Buz Müzesi, öğrenciler için bir buz heykel atölyesi gibi işliyor. Müzenin sıcaklık derecesi yıl boyunca sıfırın altında 5 derece olduğundan, bu soğuk ortam, öğrencilere buzdan eserler yaratmak için ideal bir çalışma alanı sunuyor.