Ekonomi

Erdemir, Yüksek Fırın'a hidrojen enjeksiyonu gerçekleştirdi

2050 yılına kadar net sıfır emisyon hedefini sürdüren Erdemir, yeşil çelik dönüşüm yolculuğunda önemli bir aşama kaydederek, Avrupa'nın üçüncü çelik üreticisi olarak 1'inci Yüksek Fırın'a hidrojen enjeksiyonunu gerçekleştirdi. Bu başarı, Türkiye'nin 2053 net sıfır hedefine katkı sağlama hedefine yönelik önemli bir adım oldu

Abone Ol

Erdemir, 2050 yılına kadar net sıfır emisyon hedefini gerçekleştirmek amacıyla yeşil çelik dönüşüm sürecinde önemli bir aşamayı geride bıraktı. Şirket, 1'inci Yüksek Fırın'a hidrojen enjeksiyonunu başarıyla tamamlayarak, bu uygulamayı gerçekleştiren Avrupa'nın üçüncü çelik üreticisi oldu. Türkiye'nin 2053 net sıfır emisyon hedefine katkıda bulunmayı sürdüreceğini belirten Erdemir, yeşil dönüşüm yol haritasındaki adımları 2024 yılı başından itibaren hayata geçirmeye başladı.

17-18 Ekim 2024 tarihlerinde gerçekleştirilen çalışmada, Erdemir Mühendislik ve Linde iş birliğiyle 1'inci Yüksek Fırın'a iki gün boyunca hidrojen gazı enjeksiyonu yapıldı. Linde tarafından Erdemir'e getirilen yaklaşık 2,2 ton sıvı hidrojenin yanı sıra, Erdemir Soğuk Haddehanesi’ndeki hidrojen tesisinden de ilave hidrojen temin edildi. Gazlaştırma ve basınç düşürme istasyonlarının otomasyon sistemleri için Linde’den destek alınırken, enjeksiyon sistemi ile ilgili mühendislik ve proje yönetimi Erdemir Mühendislik tarafından yapıldı.

Hidrojen enjeksiyonu 17 Ekim 2024 tarihinde, saat 10.00'da başladı ve Linde sıvı hidrojen tankerinin devreye girmesiyle 1'inci Yüksek Fırın’a 4 tüyerden 2.000 Nm³/saat debide hidrojen enjekte edildi. Denemeler sırasında, ton sıvı ham demir başına 0,6 kg hidrojen gazı enjeksiyonu gerçekleştirildi; bu oran daha sonra 1 kg'a çıkarıldı.

Erdemir'in gerçekleştirdiği bu uygulama ve simülasyon çalışmaları, yüksek fırınlara ton sıvı ham demir başına teorik olarak 28 kg hidrojen enjeksiyonu yapılabileceğini ve bunun, emisyonlarda yüzde 15-16 oranında bir azalma sağlayabileceğini öngörüyor. Elde edilen bulgular, daha yüksek oranlarda hidrojen kullanımına yönelik önemli veriler sağladı. Ayrıca, OYAK Maden Metalürji bünyesindeki tüm yüksek fırınlarda bu işlemin uygulanabilirliği artarken, Türkiye’nin yeşil dönüşüm için gerekli teknolojik altyapının kazandırılmasında önemli bir adım atılmış oldu.