Van'da, yaz aylarında azalan yağışlar ve artan buharlaşma nedeniyle ‘kuş cenneti’ olarak bilinen Erçek Gölü büyük ölçüde su kaybetti. Gölün kıyı şeridinde kilometrelerce uzunluğunda çatlaklar oluştu ve bölgedeki kuş popülasyonu ciddi tehdit altına girdi.
Van Gölü'nün 30 kilometre doğusunda yer alan Erçek Gölü, küresel iklim değişikliğinin etkisiyle alan kaybına uğradı. Sıcaklıkların artması ve yağış miktarındaki azalmanın etkisiyle gölde büyük bir kuraklık yaşanıyor. Türkiye'deki kuş türlerinden yaklaşık 230'unun yaşam alanı olan göl, bu durumun sonucunda kuş popülasyonları açısından tehlike arz ediyor. Sazlık alanlarındaki suların çekilmesi, bölgedeki kuşların yaşam ve beslenme alanlarını olumsuz etkiliyor.
Van YYÜ Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Faruk Alaeddinoğlu, Van Gölü Havzası'nda son 20 yılda yaşanan yağış, sıcaklık ve buharlaşma değişikliklerinin, Erçek Gölü’nün su seviyesindeki düşüşle ilişkili olduğunu belirtti. “Havzanın tamamı eşit yağış almadı,” diyen Alaeddinoğlu, bu durumun iklim değişikliğinin bir sonucu olarak göl seviyelerinin azalmasına ve alan kaybına yol açtığını ifade etti.
Erçek Gölü'nün yaşadığı su çekilmesinin kuşların yaşam ve beslenme alanlarını etkilediğini vurgulayan Alaeddinoğlu, “Türkiye'de göller son yıllarda ciddi şekilde kuruma tehlikesiyle karşı karşıya. Erçek Gölü, hem su kütlesi hem de ekosistem açısından çok özel bir yer. Göldeki su kaybı, bölgedeki kuş türleri için büyük bir tehdit oluşturuyor” dedi.