Sürdürülebilir moda: Yerel tasarımcılar yeni dönemin yüzü oluyor Sürdürülebilir moda: Yerel tasarımcılar yeni dönemin yüzü oluyor

Ege Telgraf Gazetesi'nden Seher Onay'ın haberine göre: Bankalararası Kart Merkezi (BKM) ve Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Risk Merkezi kredi kartı harcama verileri açıklandı. Verilerdeki harcama artışı ve risk dağılımını değerlendiren Ekonomist Bülent Toptaş, en büyük nedenin enflasyon olduğunun altını çizdi. Geçen seneki koşullarla bu seneki koşulların farklı olduğunu söyleyen Ekonomist Bülent Toptaş, “Geçtiğimiz sene seçim dönemi içerisindeydik. Piyasada para bol, kredi faizleri düşüktü ve politika faizleri yüzde 8 seviyesindeydi. Mart seçimlerinden sonra faizler artmaya başladı.  Politika, kredi kartı, kredilerin faizleri arttı. Faizlerin arttığı bu dönemde piyasada para azaldı, asgari ücret ve emekli maaşlarında geçen seneki bonkörlüğü göremiyoruz. Satın alma gücümüz azaldı. Enflasyonla mücadele sertleştikçe bu tür sonuçlar kendini göstermeye başlar. Bu durum sadece bireylerin değil kurumlarında kredi ödemelerini zorlaştırabilir. Yasal takip, icra, iflas ve konkordato sayısı artabilir” dedi.

LİMİT DEĞİŞİMİ

Kartlardaki limit değişimlerini değerlendiren Toptaş, “Kartların limitleri artırılabilir ama önemli olan onun geri ödenebilmesi. Paranın sürekli değer kaybettiği bir dönemdeyiz, bugünün 100 bin lirası 2022’nin 25 bin lirasına denk geliyor. Bu olaya enflasyon özelinde bakmalıyız. Çünkü satın alma gücü direkt düşüyor. Maaşlar artmasa da tükettiğimiz her ürüne zam geldi. Bu limit artışı enflasyon paralelinde gerçekleşiyor. Kart limitlerinin yükselmesi bir sorun haline gelebilir. Kredilerin artışının kısıtlanmaya çalışıldığı bir süreçteyiz. Kredilerin artış oranının yüzde 2’yi, döviz kredilerinin de yüzde 70’i geçmesini engellemeye çalışıyorlar. Kredi genişlemesine kısıtlama getirilmesi demek vatandaşın yaptığı krediyi kapatmak için kredi çekme olayının önüne geçiyor. Bu da kredi borçlarının ödenmesini zorlaştıran bir faktör haline geliyor” diye konuştu.

Kredi kartlarındaki riskin dağılımının değiştiğini söyleyen Toptaş, limitlerdeki doluluğun önemli bir mesaj olduğunun altını çizdi. Doluluğun 25 bin- 50 bin TL’lik kartlarda olmasının nedeninin bariz olduğunu söyleyen Toptaş, “Bu kartları kullanan kesim zaten belli az, dar veya sabit gelirli insanların limitleri bu seviyede. Bu oran bize bu limite sahip insanların zorlandığını gösterir, yaşanan ekonomik değişimlerden en çok bu grup etkileniyor. Benim tavsiyem kart sayılarının çoğaltılmaması. Kartların bir iki gibi az sayıda olması zor olsa da faydalı olacaktır çünkü kartların sayıları çoğaldıkça takip etmek zorlaşıyor. Bence vatandaşın bir diğer hatası kartın borcunu başka karta ödetmeye çalışmak. Ödemeyi daha da zorlaştırabilirler. Beyaz eşya gibi pahada ağır ürünler almaları gerektiği zaman kart yerine alabiliyorsalar tüketici kredisi kullanmalılar, geliri aşan şekilde kredi kartı kullanılmamalı” tavsiyesinde bulundu.

Kaynak: EGE TELGRAF