Bakan Bolat, bu düzenleme kapsamında verilen yetkilerin sadece ilan verme işlemleriyle sınırlı olacağını belirtti ve emlak işletmelerinin tapu işlemleri gibi diğer tasarruflarda yetkilendirilmiş sayılmayacağını vurguladı.

Merkez Bankası KKM faiz oranını yüzde 50'ye indirdi! Merkez Bankası KKM faiz oranını yüzde 50'ye indirdi!

Yeni Düzenleme Ne Getiriyor?

15 Eylül 2024 tarihinde devreye girecek olan Elektronik İlan Doğrulama Sistemi (EİDS), ilan platformlarında emlak ilanlarının doğruluğunu artırmak ve sahte ilanların önüne geçmek amacıyla uygulanacak. Yılbaşından itibaren zorunlu hale gelecek bu düzenleme ile emlak ilanları sadece taşınmaz sahibi, onun birinci ve ikinci derece hısımları veya eşi tarafından ya da yetkilendirilmiş emlak işletmeleri tarafından verilebilecek.

Yetki Kapsamı ve Uygulama Şartları

Bakan Bolat, yetkinin yalnızca ilan verme işlemi için geçerli olduğunu ve emlak işletmelerinin tapu işlemlerini kapsamadığını belirtti. Ayrıca, emlak işletmelerinin yetkilendirme sözleşmesi, taşınmaz gösterme belgesi gibi gerekli belgeleri düzenleme zorunluluğunun devam edeceğini ifade etti. Emlakçılık yapabilmek için Bakanlıktan alınması gereken taşınmaz ticareti yetki belgesi bulunmayan işletmelerin ilan girişi yapamayacağını hatırlatan Bolat, yetki belgesi olmayan işletmelerin mağduriyet yaşamamaları için başvuruda bulunmalarını önerdi.

Geçiş Süreci ve Tam Uygulama

EİDS, 15 Eylül-31 Aralık 2024 tarihleri arasında geçiş süreci olarak uygulanacak ve doğrulama olmaksızın da ilan verilebilecek. Ancak doğrulanmış ilanlarda EİDS'den alınan bir doğrulama logosu yer alacak. Tam anlamıyla uygulama 1 Ocak 2025 itibarıyla başlayacak ve yetki doğrulaması yapılmaksızın ilan verilemeyecek. Bakan Bolat, bu düzenlemenin sahte ve aldatıcı ilanların engellenmesine, spekülatif fiyat artışlarının önlenmesine ve sektörde adil bir piyasa yapısının oluşmasına katkı sağlayacağını belirtti.

Kaynak: Bigpara Hürriyet