Ege Maden İhracatçıları Birliği (EMİB) Başkanı İbrahim Alimoğlu, Türk madencilik sektöründe büyük endişe yaratan Orman Kanunu’nun 16. Maddesi Uygulama Yönetmeliği'nde yapılan değişikliğin iptali için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a çağrıda bulundu. Alimoğlu, sektörün yaşadığı sorunları ve çözüm önerilerini Cumhurbaşkanı’na yazılı olarak iletti. Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlenen Kültür ve Turizm Bakanlığı Özel Ödülü ve Yaşayan İnsan Hazineleri Ödül Töreni’nde Cumhurbaşkanı Erdoğan ile bir araya gelen EMİB Başkanı Alimoğlu, madencilik sektöründeki ruhsat güvencesinin ortadan kalkması endişesini dile getirdi. Yönetmelik değişikliğinin sektöre etkilerini anlatan bir yazıyı Erdoğan’a sunan Alimoğlu, konunun aciliyetine dikkat çekti.

1732886709 Whats App Image 2024 11 28 At 11.56.42

“Türk Ekonomisine Katkı Sağlıyoruz, Gücümüzü Kaybetmek İstemiyoruz”

Başkan Alimoğlu, Cumhurbaşkanı’na sunduğu yazıda, Türk madencilik sektörünün ekonomiye katkılarını vurguladı. Alimoğlu, sektörün hammaddesini madenden temin eden sanayilerle birlikte yıllık 60 milyar doların üzerinde katma değer ürettiğini ve 6 milyar doları aşan ihracat yaptığını belirtti. Ancak, Orman Kanunu’ndaki yeni düzenlemenin bu başarıyı tehdit ettiğini ifade etti.

Alimoğlu, “Ruhsat güvencesinin ortadan kalkması, madencilik sektöründe büyük bir tedirginlik yaratıyor. Sadece ruhsat almak için bile 24 kurum ve kuruluştan izin alıyoruz. Yeni düzenlemeyle bu süreç daha da zorlaşacak ve sektörde uluslararası normlara uygun sürdürülebilir hedeflere ulaşmak imkânsız hale gelecek” dedi.

"Madencilik Tüm Sektörleri Etkiliyor"

Orman Kanunu'ndaki değişikliklerin yalnızca madencilik sektörünü değil, birçok sektörü olumsuz etkileyeceğini ifade eden Alimoğlu, demir-çelik, cam, çimento, seramik, tarım, inşaat ve sağlık gibi alanlarda da ciddi problemlerin yaşanacağını belirtti. Alimoğlu, “Hammaddesini madenden alan pek çok sektör zor durumda kalacak ve ithalat artacak. Bu durum ekonomimize ciddi zarar verir” diye konuştu.

“2028 Hedeflerine Katkı Sağlamak İçin Destek Bekliyoruz”

Türkiye’nin 2028 yılı hedeflerine ulaşmak için madencilik sektörünün önemine vurgu yapan Alimoğlu, “2023 sonunda 1 trilyon 118 milyar dolar olan Gayri Safi Milli Hasılamızı 2028 yılında 1,5 trilyon dolara çıkarmayı hedefliyoruz. Türk madencilik sektörü olarak bu hedefe ulaşmaya katkı sunmaya hazırız. 2028 yılında sektörümüzün ekonomiye 100 milyar dolar katkı sağlayabileceğini öngörüyoruz. Ancak bu gücü elimizden almayın” ifadelerini kullandı.

Asgari ücrette kritik hafta | İşçiden 29 bin 583 TL talep! Asgari ücrette kritik hafta | İşçiden 29 bin 583 TL talep!

Alimoğlu, konuşmasını, yönetmelik değişikliğinin iptali ve sektörün ihtiyaç duyduğu düzenlemelerin yapılması talebiyle tamamladı.

Kaynak: BÜLTEN