Elazığ'ın Keban ilçesinde, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Keban Su Ürünleri Üretim Tesisi’nde toprak havuzlarda yetiştirilen 25 milyon sazan yavrusunun hasat süreci başladı. Yavrular, ortalama 3-4 santimetre boyuna ulaştıktan sonra 1-2 gün dinlendirme havuzlarında bekletilerek, oksijenli taşıma tanklarına alınmakta. Hasat edilen yavrular, kamyon ve kamyonetlerle Keban ve Karakaya baraj gölleri başta olmak üzere Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerindeki göl ve göletlere takviye olarak gönderiliyor.
Eylül ayında başlayan hasadın şu ana kadar yüzde 50’sinin tamamlandığı, Elazığ, Tunceli, Bingöl, Erzincan ve Erzurum gibi illere yavru balıkların ulaştırıldığı belirtiliyor. Hasadın ekim ayı sonuna kadar devam etmesi bekleniyor.
"SAZAN YAVRULARININ POPÜLASYONUNU ARTIRMAYA ÇALIŞIYORUZ"
İl Tarım ve Orman Müdürü Saadettin Taşkesen, yaptığı açıklamada, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde sürdürülebilir balıkçılığın sazan için büyük önem taşıdığını vurguladı. Keban’daki tesislerde sazan yavrusu üretimini her yıl artırdıklarını belirten Taşkesen, "Bölgedeki iç sularda yapılan balık avcılığı, önemli bir ekonomik girdi oluşturuyor. Hem sazan popülasyonunun korunması hem de ekonomik olarak daha fazla balığın avlanabilmesi amacıyla sazan yavrusu üretimimizi sürdürüyoruz," dedi.
Taşkesen, "Sazan yavrularının tamamını iç sulara bırakarak popülasyonunu artırmaya çalışıyoruz," diye ekledi. Tesisinde yaklaşık 30 yavru balık havuzu bulunduğunu belirten Taşkesen, bu sezon toplamda 25 milyon sazan yavrusu ürettiklerini açıkladı.
NAHÇIVAN'A YAVRU SAZAN GÖNDERİLECEK
Taşkesen, "Bu hafta itibarıyla Muş’a ve talepte bulunan diğer illere yavru balık göndereceğiz. Ayrıca, bu yıl ilk kez Elazığ’daki üretim tesisimizden Nahçıvan’a 150 bin civarında yavru sazan göndereceğiz," dedi. İlerleyen günlerde bu sevkiyatın tamamlanacağı bildirildi.
"HASSAS ÇALIŞMALARLA ÜRETİM YAPIYORUZ"
Keban Su Ürünleri Üretim Tesisi Balıkçılık ve Su Ürünleri Şube Müdürü Cevat Yılmaz, maksimum düzeyde sazan yavrusu üretimi için hassas ve özverili bir çalışma yürüttüklerini ifade etti. Anaç balıklardan alınan yumurtaların özel kuluçka kavanozlarında yerleştirildiğini ve yumurtalardan çıkan larvaların bakım sonrası toprak havuzlara alındığını açıkladı. Yılmaz, hasat sırasında balıkları toplayarak dinlendirme havuzlarına aktardıklarını ve ardından talep edilen illere gönderim yaptıklarını sözlerine ekledi.