Memduh Güney-EGE TELGRAF-9 Eylül’de yeni eğitim öğretim yılının ilk zili çaldı. Ancak eğitim için çalan zil öğretmenler ve veliler için sorunlarla mücadele etme zili oldu. Okullar açılmadan önce defalarca dile getirilen sorunlar sadece çözümsüz kalmıyor giderek büyüyor. Eğitimciler ise eksikleri dile getirirken çözüm bulması gerekenlerin yanlış adımlar atmasından şikayetçi. Okullardaki hizmetli sıkıntısına dikkati çeken Eğitim İş İzmir 2 No’lu Şube Başkanı Yılmaz Dalgalı, “Daha önce okullardaki hizmetliler İŞKUR tarafından görevlendiriliyordu. Ancak bu konu tasarruf tedbirlerine takıldı. Yeni sistemde daha ucuz insan gücü daha az para var. Ancak bunu bile zamanında planlamamışlar. Sınıfların hiçbiri hazır değil. Temizlik yapılmamış. Bu iş içinde kimse başvurmuyor. Çünkü asgari ücretin altında bir ücret veriliyor. Müdürler, öğretmenlere ‘tanıdığınız varsa başvursun’ diyor. Kendi imkanlarımızla hizmetli bulmaya çalışıyoruz. Öğretmen eksiğimiz de var. 20 bin öğretmenin mülakatı yapıldı ancak ataması yapılmadı” diye konuştu.

Whatsapp Görsel 2024 09 11 Saat 13.16.36 3D2Bf1B7

“ÜCRA KÖŞEDEKİ OKULDA YOK”

Bakan Tekin: Hayalet sınıflara karşı sert tedbirler alınacak Bakan Tekin: Hayalet sınıflara karşı sert tedbirler alınacak

İzmir Valisi Süleyman Elban’ın okullarda güvenlik ve uyuşturucuyla mücadele kapsamında ‘Her okulda üniformalı olarak bir polis ve jandarma olacak. Aynı zamanda sivil olarak da görev yapan arkadaşlarımız’ olacak ifadesiyle ilgili konuşan sendikacı Dalgalı, “Çok güzel ancak maalesef bu güvenlik her okulda yok. Örneğin Bornova’da bu yok. Bazı okullarda okul aile birlikleri sadece kapıda bekleyecek birini buluyor. Ücra köşelerdeki okullarda bu imkan yok” dedi.

“LABORATUVARLAR SINIF OLDU”

Depreme dayanıklılık testinden geçemeyen birçok okulun başka bir okulla birleştirildiğini hatırlatan Dalgalı, “Kemalpaşa’da birçok okul bu sebeple yıkıldı. Okullar birleştirildi. Sınıflar keşmekeş. Okullardaki laboratuvarlar, kütüphaneler sınıfa dönüştürülüyor. Çoğu okulda ne bilgisayar ne de fen laboratuvarı var. Hepsi sınıfa dönüştü. Öğrenciler için gerekli imkanlar sağlanamıyor” ifadelerini kullandı.

“KİM TEMİZLEYECEK?”

“MEB klasiği devam ediyor” diyen Hürriyetçi Eğitim Sendikası İzmir Şube Başkanı Adnan Sarısayın da “Okullar imkansızlıklar içerisinde açıldı. Başta temizlik ve güvenlik ihtiyacı had safhada. Daha önceki yıllarda İŞKUR tarafından dokuz aylığına gönderilen temizlik görevlileri bu yıl yeni düzenlemeyle haftada üç güne düşürüldü. Bunun karşılığında da aylık yaklaşık 7 bin lira ücret alacaklar. Dolayısıyla bu ücrete okullarda çalışacak eleman bulunamıyor. Diğer iki gün okulları kim temizleyecek? Okul idarecileri, öğretmenler, veliler ve öğrenciler mi temizleyecek? Bir taraftan kayıt ücreti alınmasın diyorlar okullarda para toplanmayacak diyorlar ama okul idarecilerini para toplamaya mahkum ediyorlar” ifadelerini kullandı.

Whatsapp Görsel 2024 09 11 Saat 14.02.50 82B6C1E4

“OKUL YOK”

Okullarda yapılan ikili eğitime değinen Sarısayın, “Öğrenciler sabah erken saatlerde akşam zifiri karanlıkta eğitim almaya çalışıyor. Okul ihtiyacı had safhada. Deprem sebebiyle güçlendirilmeye alınan okulların inşaatı yapılamıyor. Bir an önce binaların tamamlanıp hazır hale getirilmesi gerekirken ikili eğitimler bu yılda artarak devam ediyor” dedi.”

“DİKKATE ALINMADI”

“Okullarda öğrencilerimiz aç aç ders işlemesin dedik” diyen Sarısayın “Uyarılar dikkate alınmadı. Ekonomik kriz ortamında aileler öğrencilere harçlık veremiyor. Buna çözüm bulunmalı. Zorunlu eğitimde çocukların bütün günlük ihtiyaçları karşılanabilmeli. Öğretmene verilen eğitim öğretime hazırlık ödeneği gibi öğrencilerimize de ödenekler verilmeli. Dolayısıyla sorunlar yumağı katlanarak devam ediyor. Bu sorunların acil olarak çözülmesi gerekiyor” ifadelerini kullandı.

Kaynak: EGE TELGRAF