Güncel

Ege Üniversitesi'nden bilim dünyasına katkı: 'Zeybek Değneği' keşfedildi

Ege Üniversitesi’nden Prof. Dr. Hasan Yıldırım ve ekibi, Denizli Babadağ'da yeni bir bitki türü keşfetti. "Zeybek Değneği" adı verilen bu endemik tür, bilim dünyasına "Asyneuma yildizianum" olarak tanıtıldı.

Abone Ol

Ege Üniversitesi Botanik Bahçesi Herbaryum Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü ve Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Yıldırım ve doktora öğrencisi Tuğkan Özdöl, literatüre yeni bir bitki türü kazandırdı. Denizli'nin Babadağ zirvesi civarında keşfedilen ve halk arasında “Çiçekli Değnek” olarak bilinen bu bitki, "Zeybek Değneği" adıyla tanıtıldı. Bitkinin bilimsel adı ise "Asyneuma yildizianum" olarak belirlendi.

Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, saha, laboratuvar ve literatür çalışmaları sonucunda yeni bir bitki türü keşfeden Prof. Dr. Hasan Yıldırım ve ekibini tebrik ederek başarılar diledi.

KEŞİF SÜRECİ VE BİLİMSEL ARAŞTIRMALAR

Prof. Dr. Hasan Yıldırım, keşif sürecini şu sözlerle anlattı: “Doktora öğrencim Tuğkan Özdöl ile birlikte bölgede yaptığımız keşif çalışmaları sırasında bu bitki türünün bilinen hiçbir türe benzemediğini fark ettik ve detaylı incelemelere başladık. Saha çalışmalarında elde edilen örnekler üzerinde laboratuvar ve literatür araştırmaları yaptıktan sonra bu popülasyonun yeni bir tür olduğunu tespit ettik. Hazırladığımız makaleyi İngiltere’nin Londra kentindeki Kew Botanical Gardens bünyesindeki ‘Kew Bulletin’ dergisine gönderdik ve makalemizin yayınlanması ile bu yeni tür ‘Asyneuma yildizianum’ adıyla literatüre kazandırıldı. Bu isim, Türkiye’deki Asyneuma türleri üzerine birçok çalışma yapmış olan Emekli Botanik Profesörü Bayram Yıldız onuruna verildi.”

'ZEYBEK DEĞNEĞİ' VE KORUMA ÖNLEMLERİ

Prof. Dr. Yıldırım, bitkinin özelliklerini ve yetişme alanındaki tehditleri şöyle açıkladı: “Asyneuma cinsinin çeşitlenme ve orijin merkezi Türkiye’dir. Dünya genelinde 34 tür bulunmaktadır. Ülkemizdeki Asyneuma tür sayısı ise keşfedilen bu yeni türle birlikte 23’e yükseldi ve endemizm oranı yüzde 70 civarındadır. Zeybek Değneği’nin sadece Denizli Babadağ sınırlarında yayılış gösterdiği tespit edildi. Ancak, bu bölgedeki keçi ve koyun sürüleri ile maden çalışmaları bitkinin habitatında büyük tahribat yaratıyor. Türün korunması için acilen eylem planları başlatılması gerekmektedir.”