Ege Üniversitesi Fen Fakültesi İstatistik Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Funda İşçioğlu'nun önderliğinde yürütülen proje, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) 1002 Hızlı Destek Programı tarafından desteklenmeye değer bulundu. Proje başlığı, "Rüzgar Hızına Dayalı Çok-Durumlu Sistem Güvenilirlik Analizi Yaklaşımı ile Ege Üniversitesi Rüzgar Enerji Üretim Performansının Tahminlenmesi" olarak belirlendi.
EÜ Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, projenin kabul edilmesiyle ilgili olarak üniversitenin bilimsel araştırmalardaki öncü rolünü vurgulayarak, toplum ihtiyaçlarına yönelik yenilikçi bakış açısıyla yapılan çalışmaların önemine dikkat çekti. Türkiye'nin 12. Kalkınma Planı'nda belirlenen öncelikli alanlara odaklanan projenin, ulusal ve uluslararası iş birlikleriyle nitelikli katma değer sağlayacağını belirtti. Yerli ve milli bir perspektifle hazırlanan projelerin TÜBİTAK tarafından desteklenmesinin önemine değinen Budak, Fen Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Funda İşçioğlu'nun liderliğindeki proje için de bu destek sürecinin bilim ekosistemi içindeki önemini vurguladı.
‘YEREL İSTİHDAMI ARTIRABİLİR’
Proje kapsamında, rüzgar enerjisinin çevre dostu ve sürdürülebilir bir enerji kaynağı olduğu gerçeği üzerinde duruldu. Doç. Dr. Funda İşçioğlu, rüzgar enerjisinin çevreye zararlı toksik maddeler veya kirleticiler salmadığını, dolayısıyla çevresel etkilerinin minimal olduğunu belirtti. Ayrıca, fosil yakıtlardan kaynaklanan sera gazlarını azaltarak küresel ısınmayı engellemede önemli rol oynadığını dile getirdi. Rüzgar enerjisinin doğal bir kaynak olduğunu ve her yerde bulunabildiğini ifade eden İşçioğlu, bu özelliğinin enerji ithalatını azaltarak yerel istihdamı artırabileceğine ve ekonomik kalkınmaya katkı sağlayabileceğine dikkat çekti. Ayrıca, rüzgar enerjisi üretimi sırasında atık oluşmadığını, bu durumun çevresel sürdürülebilirlik açısından önemli olduğunu vurguladı.
ENERJİ SANRALLERİ KURULACAK
Türkiye'deki rüzgar enerjisi potansiyelinin değerlendirildiği proje kapsamında, Türkiye'nin 50 metre yükseklikte ve yıllık ortalama rüzgar hızı 7,5 m/s üzerinde olan bölgelerde toplamda 47.849,44 MW kapasiteli rüzgar enerjisi santralleri kurulabileceği hesaplandı. Bu kapasitenin, Türkiye'nin yüzölçümünün yüzde 1,30'unu kapsadığı belirtildi. Haziran 2022 itibariyle Türkiye'deki rüzgar enerjisiyle üretilen elektrik gücünün 10.976 MW olduğu bilgisi paylaşıldı, bu da ülkenin toplam kurulu gücünün yüzde 10,81'ini oluşturduğunu gösterdi.
POTANSİYEL DEĞERLENECEK
Doç. Dr. Funda İşçioğlu, Türkiye'deki rüzgar enerjisinin toplam elektrik tüketimindeki payının yaklaşık yüzde 7,1 olduğunu belirtti. Ege Üniversitesi'nde halihazırda bulunan küçük güçteki rüzgar türbinlerinin üniversite enerji ihtiyacının bir kısmını karşıladığını ifade etti. Üniversite çatısı altında yapılan bu çalışmaların, Türkiye'deki rüzgar enerjisi potansiyelinin değerlendirilmesinde önemli bir rol oynayabileceğine işaret etti.
Projenin amacı, Ege Üniversitesi için rüzgar enerjisi kullanımı konusunda bir yol haritası sunmaktır. Bu kapsamda, belirli bölgeler için rüzgar potansiyelinin ve mevsimsel rüzgar hızlarının belirlenmesi planlanmaktadır. Proje, rüzgar türbinlerinin performansını etkileyen faktörlerin güvenilirlik analizini yaparak, ilgili bölgelere uygun rüzgar türbinlerinin kurulumunu optimize etmeyi hedeflemektedir. Bu çalışmanın sonuçları, Ege Üniversitesi'ne alternatif ve sürdürülebilir bir enerji kaynağının kullanımı konusunda stratejik bir yol göstereceği düşünülmektedir.