Sağlık

Ege Üniversitesi'nde Ben Tedavisi Sempozyumu: Sağlıkta farkındalık yükseliyor

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi, 26 Kasım 2024 tarihinde düzenleyeceği sempozyumda benlerin riskleri ve tedavi yöntemleri hakkında uzman görüşlerini paylaşarak halkı bilinçlendirmeyi hedefliyor.

Abone Ol

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi (EÜTF) Deri ve Zührevi Hastalıklar Anabilim Dalı, "Tüm Branşlardaki Hekimler ve Toplum İçin Benlere Yaklaşım - Ben Tedavisi Sempozyumu" gerçekleştirecek. Sempozyum, 26 Kasım 2024 Salı günü saat 09.00'da EÜ Tıp Fakültesi Hastanesi Muhiddin Erel Amfisi’nde başlayacak. Açılış konuşması, Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Işıl Karaarslan tarafından yapılacak.

Hekim ve halk oturumlarının yer alacağı sempozyum, hem yüz yüze hem de çevrimiçi (hibrit) formatta gerçekleştirilecek. Farklı disiplinlerden bilim insanları, dermatoloji alanındaki en güncel bilgileri katılımcılarla paylaşacak.

Prof. Dr. Karaarslan, son yıllarda sosyal medyada "ben silme" gibi uygulamaların artış gösterdiğine dikkat çekerek, bu reklamları yapan kişilerin çoğunun hekim olmadığını vurguladı. "Melanom" olarak bilinen kanserli benlerin, her yaşta görülebilen ve ölümcül sonuçlar doğurabilen bir hastalık olduğuna işaret eden Karaarslan, erken teşhisin önemine dikkat çekti.

“Kanserli benleri ayırt etmek hekim için bile zor”

Karaarslan, "Erken aşamadaki bir 'kanserli beni' çıplak gözle tanımak zor olabilir. Bu nedenle deneyimli bir hekim olmak ve dermoskop kullanabilmek çok önemlidir. Benlere işlem yapacak hekimlerin bu riskleri göz önünde bulundurmaları gerekmektedir. Aksi takdirde, 'kanserli ben' üzerinde yanlış bir işlem yapılması, hastalar için ciddi riskler doğurabilir" ifadelerini kullandı.

Sosyal medyada hekim olmayan kişilerin benlerle ilgili reklamlar yapmasının son derece tehlikeli olduğunu belirten Karaarslan, bu kişilerin çoğunlukla güzellik merkezleri olduğunu söyledi. Bu merkezlerin yaptığı işlemlerin kayıt altına alınmadığını ve bu durumun yasal bir yaptırıma tabi olmadığını dile getirdi.

“Her beyaz önlük giyen hekim değildir”

Prof. Dr. Karaarslan, çözüm önerileri arasında Sağlık Bakanlığı'nın hekim dışı kişilerin sosyal medya faaliyetlerini takip etmesi ve müdahalede bulunması gerektiğini savundu. Ayrıca, ben muayenesi ve dermoskopik inceleme eğitimi almayan hekimlerin ben tedavisi yapmaması gerektiğinin altını çizdi.

"Akademisyen dermatologların, toplumda 'ben tedavisi' ile ilgili olası riskleri açıklamak ve bilinçlendirmek adına daha fazla faaliyet göstermesi gerekiyor. Toplum bireyleri de işlem yapan kişilerin mesleki yeterliliklerini sorgulamalıdır. Her beyaz önlük giyen kişinin hekim olduğunu düşünmemek gerekir" şeklinde konuştu.