Eğitim

Ege Üniversitesi, TÜBİTAK desteğiyle yenilikçi robot sistemleri geliştiriliyor

Ege Üniversitesi’nden öğretim üyeleri, TÜBİTAK’ın desteklediği yeni projede robotik ve opto-mekanik alanlarda devrim niteliğinde sistemler geliştirecek. Doç. Dr. Yavuz Öztürk liderliğindeki proje, yerli ve milli teknoloji hamlesine önemli bir katkı sağlayacak.

Abone Ol

Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi’nden dikkat çekici bir gelişme var! Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü öğretim üyeleri, robotik ve opto-mekanik alanlarda çığır açacak özgün robot sistemleri geliştirmek için TÜBİTAK 1001-Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Projelerini Destekleme Programı’ndan destek aldı. Doç. Dr. Yavuz Öztürk’ün liderliğindeki proje, “Süper Sarmal Polimer Eyleyici Teknolojisi Kullanılarak Özgün Robotik Sistemlerin Geliştirilmesi” başlığı altında yürütülecek. Elektronik Anabilim Dalı öğretim üyeleri Prof. Dr. Enver Tatlıcıoğlu ve Dr. Erman Selim’in de katkıda bulunduğu proje, ülkemizin 12. Kalkınma Planı çerçevesinde desteklenen kritik teknolojiler arasında yer alıyor.

EÜ Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, projeyi tebrik ederken, “Üniversitemiz, dijital çağın sunduğu yenilikçi algoritmalar doğrultusunda önemli bilimsel katkılarda bulunmaya devam ediyor. Bu projeler, toplumun ihtiyaçlarına yönelik yenilikçi bir bakış açısı ve multidisipliner bir anlayış ile hazırlanıyor ve uluslararası iş birliği ile yürütülüyor. Bilim insanlarımız, yerli ve milli projelere öncelik vererek nitelikli katma değer yaratmayı hedefliyorlar. TÜBİTAK tarafından desteklenen bu proje de bu vizyonun bir örneği. Başarılarının devamını diliyorum” dedi.

‘ÖZGÜN ÇALIŞMALAR YAPILACAK’

Doç. Dr. Yavuz Öztürk, projeyle ilgili şu bilgileri paylaştı: “Projemiz, robotik, mikro/nano/opto-elektronik ve algılayıcı teknolojileri gibi kritik alanlarda yenilikçi çalışmalar yapmayı hedefliyor. Özellikle doğadan ilham alınarak geliştirilen yumuşak robot teknolojilerine yenilikler getirmeyi amaçlıyoruz. Bu robot teknolojileri, insan-robot etkileşimleri, tıp ve afet kurtarma gibi alanlarda kullanılabilecek. Ayrıca, sistemler için doğrusal olmayan, model-tabanlı ve minimum sayıda algılayıcı ile çalışan özgün çalışmalar yapılacak.”

Üç yıl sürecek proje, Gebze Teknik Üniversitesi’nden Prof. Dr. Erkan Zergeroğlu, Dr. Erman Selim ve Arş. Gör. Çağrı Hindistan’ın yanı sıra, danışman olarak Prof. Dr. Enver Tatlıcıoğlu’nun katkılarıyla gerçekleştirilecek.