Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, Ege Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (ESİAD) üyeleriyle gerçekleştirdiği toplantıda, Türkiye'nin enflasyonla mücadelede ihracatçıların üstleneceği rolü vurguladı. İhracatçılar olarak zor bir süreçten geçtiklerini belirten Eskinazi, "Biraz dişimizi sıkacağız. Şu anda ihracatçıların para kazandığını sanmıyorum. Yokuş yukarı tekerlek çeviriyoruz. Biraz dursak devrileceğiz. O yüzden durmamalıyız" ifadelerini kullandı. Ayrıca, Çandarlı Limanı'nın doğru yatırımlarla büyük bir aktarma limanı haline gelerek Yunanistan'ın Pire Limanı'nın yerini alabileceğini belirtti.

Toplantının açılışında söz alan ESİAD Yönetim Kurulu Başkanı Sibel Zorlu, Türkiye ile Avrupa Birliği (AB) arasında 28 yıl önce imzalanan gümrük birliği anlaşmasının günümüzde yetersiz kaldığını vurguladı. Gümrük birliğinin, rekabet gücünü artırmak amacıyla mutlaka güncellenmesi gerektiğini dile getiren Zorlu, İzmir’in dış ticaret verilerine de değindi. 2023 yılında İzmir’in 12,9 milyar dolar ithalat ve 17,2 milyar dolar ihracat gerçekleştirdiğini belirten Zorlu, ihracatın ithalatı karşılama oranının yüzde 132,8 olduğunu ifade etti. 2024 yılına dair verilerle, İzmir’in ihracat yaptığı ülkeler arasında AB ülkelerinin öne çıktığını belirtti.

Eskinazi, gümrük birliği ve dış ticaretteki sorunların yanı sıra döviz kurları ve limanlardaki karbon düzenlemesi mekanizması gibi konulara da değindi. Zorlu, gümrük birliğinin asimetrik yapısının güncellenmesi gerektiğini, Türkiye’nin serbest ticaret anlaşmaları konusundaki eksikliklerinin rekabet gücünü olumsuz etkilediğini belirtti. Türkiye’nin 23 serbest ticaret anlaşmasına karşın, AB’nin 78 adet anlaşmasının bulunduğunu ve bunun, Türkiye’nin uluslararası ticaretteki yerini zorlaştırdığını vurguladı.

Eskinazi, toplantıda Türkiye’nin AB ile olan ticaret ilişkilerinin adil bir zemin üzerine oturtulması için gümrük birliğinin kapsamının genişletilmesi gerektiğine de dikkat çekti. Ayrıca, kurların ihracatçılar üzerindeki etkisine dair sorulara yanıt verirken, enflasyonu yenmek için çeşitli önlemler alınması gerektiğini söyledi. "Kurların enflasyona etkisi ancak yüzde 30’larda. İhracatçıyı destekleyen enstrümanlar var, bunların artırılması gerekiyor" dedi.

Türkiye ekonomisi yüzde 2,1 büyüdü | Üçüncü çeyrek verisi açıklandı Türkiye ekonomisi yüzde 2,1 büyüdü | Üçüncü çeyrek verisi açıklandı

Limanlar konusuna da değinen Eskinazi, Alsancak Limanı'nın geçmişteki önemine atıfta bulunarak, günümüzde Aliağa limanlarının ihracat açısından daha kritik bir rol üstlendiğini belirtti. Çandarlı Limanı’nın potansiyelini de vurgulayan Eskinazi, doğru bir özelleştirme ile bu limanın büyük bir kazanım sağlayabileceğini ifade etti. Özellikle Aliağa-Bergama aksında yeni organize sanayi bölgeleri ve serbest bölgelerin kurulmasının, maliyetleri düşüreceğini belirtti.

Son olarak, Sınırda Karbon Düzenlemesi Mekanizması hakkında bilgi veren Eskinazi, bu mekanizmanın önemine ve Türkiye’nin bu alandaki adaptasyon sürecine değindi. Toplantının sonuçları doğrultusunda, katılımcılar ile düzenli olarak fikir alışverişinde bulunulması gerektiğini vurguladı.

Kaynak: İHA