Kültür-sanat

Efes Antik Kenti'nde Roma döneminin hamamı restore ediliyor

İzmir'deki Efes Antik Kenti'ndeki kazı çalışmaları, Roma dönemine ait 70 dönümlük kompleks hamamı ortaya çıkarıyor. Yapı, hamam, gimnazyum ve spor alanlarıyla büyük bir öneme sahip

Abone Ol

İzmir’deki Efes Antik Kenti’nde, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından başlatılan "Geleceğe Miras Sonsuz Efes" projesi kapsamında yürütülen kazı ve restorasyon çalışmaları hız kesmeden devam ediyor. UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan bu tarihi alanda, bu yıl yapılan çalışmalarla Roma dönemine ait çok önemli bir yapının yeniden gün yüzüne çıkarılması sağlandı.

Kazı ve restorasyon ekibi, Liman Caddesi’nde başlatılan çalışmalarda, Roma İmparatorluğu’nun Anadolu’daki en büyük hamamlarından birine odaklanmış durumda. Prof. Dr. Serdar Aybek’in koordinatörlüğünde yürütülen çalışmalarda, 1895 yılından bu yana bilinen ancak kazısı yapılmayan Liman Hamamı’nın oval salonu, avlusu, tuvaletleri ve havuzları gün ışığına çıkarıldı. Yapı, Roma döneminin en ihtişamlı yapılarından biri olarak kabul ediliyor.

‘EN GÖRKEMLİ YAPILARINDAN BİRİ’

Roma İmparatoru Titus Flavius Domitianus dönemine ait olan kompleks hamam, aynı zamanda gimnazyum ve spor alanlarını içeriyor. 70 dönümlük alana yayılan bu yapının giriş kısmında, boğa başı oymaları ve çiçek motifleriyle süslenmiş bir çeşme dikkat çekiyor. Yapının, zamanın tahribatından korunması ve eksik bölümlerinin tamamlanması için titizlikle yapılan çalışmalar, tarihe ışık tutmayı sürdürüyor.

Prof. Dr. Serdar Aybek, Liman Caddesi’ndeki yapıların ve sütunların da ayağa kaldırılacağını belirterek, bu bölgenin Efes’in en önemli alanlarından biri olduğunu ifade etti. "Yıkılmadan önceki halini restore edip, burayı eski ihtişamına kavuşturacağız" diyen Aybek, bu süreçte gerekli onayları alarak hızlı bir şekilde çalışmaların ilerleyeceğini açıkladı.