Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, dışa bağımlılığı azaltmak ve küresel pazarlarda payımızı artırmak için üretim ve eğitimi yeniden planlamamız gerektiğini vurguladı. Yorgancılar, “Değişim hız kazandı. Kaybedenler kulübünde olmamak için bilimsel ve teknolojik gelişmelerin takip edeni değil, üreteni olmalıyız. Bunun için gerekli sosyal, kültürel ve ekonomik iklimi oluşturup, eğitim-üretim entegrasyonunu yüksek nitelikte ve acilen sağlamalıyız. Bu amaçla ‘Entegre Eğitim-Üretim Şurası’ düzenlenmeli. Sanayide üretimin yapısını çağın ve yarının ihtiyaçlarına uygun şekilde yeniden yapılandırmak için sektörde çalışacak insanlarımızın niteliğini de geliştirmeliyiz. Yarınlarda yenilmemek için yenilenmeliyiz” dedi.

“ÜRETİM TEKNOLOJİSİNDE SIÇRAMA YAPMALI”

Yorgancılar, Türkiye ekonomisindeki sorunların kökeninde üretim ve tüketim deseni uyuşmazlığı ve bunun getirdiği dışa bağımlılığın yattığını söyledi, “Hiçbir ülke kendi kendine yetemiyor. Ancak doz aşımı olduğunda, özellikle kendi ülkenizde üretebileceğiniz ürünleri dışarıdan almaya başladığınızda, dış açık ve dış borçlarda hızlı artış yaşanabiliyor. Bu da ekonomik ve sosyal krizlere yol açabiliyor. Türkiye olarak hem içeride potansiyeli olan ürünleri rekabetçi olarak üretmek hem de yeni teknolojik ürünler geliştirmek zorundayız. Bunun için de hem insanımızın üretken kapasitesinde hem de üretim teknolojisinin niteliğinde sıçrama yaratmak zorundayız. Bu da eğitim ve üretim arasındaki etkileşim ve iş birliğini sağlıklı ve işlevsel bir zemine oturtmaktan geçiyor” dedi.

İnşaat şirketlerinin satışları 2 Trilyon Lirayı aştı İnşaat şirketlerinin satışları 2 Trilyon Lirayı aştı

İHTİYACA UYGUN ÜRETİM VE EĞİTİM

Yorgancılar, milyonlarca işsiz insan varken sanayicinin aradığı nitelikte ve sayıda eleman bulamamasının bu zemine olan ihtiyacı gösterdiğini belirtti. Yorgancılar, “Ülke olarak ihracat desenimizin daha çok gelir esnekliği düşük, yani dünya ticaretinde payı düşen ürünlerden oluşması tehlike çanlarının çaldığını gösteriyor. Üretimi ülkenin ihtiyaçlarına, eğitimi de üretimin ihtiyaçlarına cevap verir hale getirmeliyiz” diye konuştu.

ENTEGRE EĞİTİM-ÜRETİM ŞURASI

Ülkenin ihtiyaç duyduğu üretim dokusu ve eğitimin niteliği arasında entegrasyon olması gerektiğini belirten Yorgancılar, “Üretim ile eğitimin hem teknik ve mühendislik hem de yönetsel ve bilişimsel boyutta entegrasyonunun güçlendirilmesi gerekmektedir. Entegre Eğitim-Üretim Şurası’nın düzenlenmesi uygun olacaktır. İlk iki gün teknik ve mühendislik ile yönetsel ve bilişimsel olmak üzere iki ayrı grubun kendi içinde, üç ve dördüncü günde ise bu iki grubun bir araya gelerek ‘Bütünsel Eğitim-Üretim Entegrasyonu’ stratejisi geliştirmesi uygun olacaktır. Böylece üretim ve yönetim kulvarları arasındaki iş birliğinin güçlenmesi, tarafların birbirlerini daha iyi anlaması ve daha çözüm odaklı hale gelmesi sağlanacaktır. İlgili Bakanlıklar ve diğer sanayici örgütlerinin katkılarıyla bu öneri geliştirilebilir. Temennimiz; üretim ve eğitim alanındaki eksikliklerin ortak akılla çözüme kavuşturulması ve sanayi sektörümüzün hızla gelişmesidir” diye konuştu.

Kaynak: Bülten