Sosyal medyada yayılan bir video, Celsius enerji içeceğinin insan sağlığına zararlı düzeyde siyanür içerdiği iddiasını yeniden gündeme getirdi. Ocak 2023'te 10X Health System'in kurucusu Gary Brecka tarafından yapılan bir konuşmadan alınan bu kısa klipte, içeceğin "günlük alınması gereken siyanür miktarının dört katını içerdiği" öne sürüldü. Ancak iddialar, uzmanlar tarafından hızla çürütüldü.

GERÇEKTE NE KADAR SİYANÜR BULUNUYOR?

Celsius enerji içeceği, aslında siyanür değil, sentetik bir B12 vitamini formu olan siyanokobalamin içeriyor. Vücutta aktif B12'ye dönüşen siyanokobalamin, sürecin sonunda idrar yoluyla atılan az miktarda siyanür bırakıyor. Enerji içeceğinde bulunan siyanokobalamin miktarı ise yalnızca 6 mikrogram düzeyinde; bu oran, diğer enerji içecekleriyle karşılaştırıldığında oldukça düşük.

AVRUPA'DA SİYANÜR DÜZENLEMELERİ

Energy Drinks Europe ve Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi (EFSA), enerji içeceklerinin kapsamlı düzenlemelere tabi olduğunu belirtiyor. EFSA’dan Francesca Matteucci, AB'de gıdalardaki siyanür seviyelerine ilişkin sıkı düzenlemeler bulunduğunu ve bunların, siyanür kaynaklı sağlık risklerini en aza indirgemeyi amaçladığını ifade etti.

AB'de enerji içecekleri pazarının yalnızca yüzde 1'ini kapsayan bu içecekler, Belçika, Danimarka ve Hollanda gibi bazı ülkelerde vitamin ve diğer maddelerin eklenmesiyle ilgili ek düzenlemelere tabi tutuluyor.

Türkiye 90 milyon yıl önce nasıl görünüyordu? Antik dünyası haritası nasıl gösteriyor? Türkiye 90 milyon yıl önce nasıl görünüyordu? Antik dünyası haritası nasıl gösteriyor?

Sosyal medyada yayılan iddialar üzerine Celsius’un kurucusu Gary Brecka, ifadesinin yanlış aktarıldığını belirterek videolarını kaldırdı. Yine de uzmanlar, enerji içeceklerindeki siyanokobalamin oranının güvenli seviyelerde olduğunu vurguluyor ve enerji içeceklerine dair endişelerin gereksiz bir panik yaratabileceğine dikkat çekiyor.

Kaynak: euronews