Tarım ve Orman Bakanlığı Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü, sürdürülebilir su yönetimi anlayışıyla taşkın riskini azaltmak ve su kaynaklarının korunmasını sağlamak için İzmir, Manisa ve Uşak’ta yoğun çalışmalar yürütüyor. Kış ayları öncesi teyakkuza geçen DSİ ekipleri, dere yataklarında yapılan temizlikle toplamda 1 milyon 383 bin metreküp rüsubat çıkarttı. Bu miktarın, bölgedeki 4 barajın gövde hacmine eşit olduğu vurgulandı.
100 KİLOMETRE DERE YATAĞI YENİDEN DÜZENLENDİ
DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif Balta, Ege Bölgesi'nde taşkın riskini azaltmak amacıyla yapılan çalışmaları değerlendirerek, “İzmir Bakırçay Nehri, Menemen Ovası, Manisa Nif Çayı, Alaşehir Çayı ve Uşak Banaz Çayı başta olmak üzere toplamda yaklaşık 100 kilometrelik dere yatağı yeniden tanzim edildi. Bunun yanında 99 kilometrelik bakım ve çalışma yolu da tamamlandı” dedi.
RÜSUBAT MİKTARI 4 BARAJ GÖVDESİNE DENK
Dere yataklarından çıkarılan 1 milyon 383 bin metreküp rüsübatın önemine dikkat çeken Balta, “Bu miktar, Tire Dereli, Bergama Seklik, Akhisar Çamönü ve Alaşehir Horzum Alayaka barajlarının toplam gövde hacmine eşit. Nehir ve dere yataklarının temizliği büyük ölçüde insan eliyle kirleniyor. Halkımızdan daha duyarlı olmalarını bekliyoruz” ifadelerini kullandı.
HALKA ÇAĞRI: “SU ALIR GÖTÜRÜR” MANTIĞI YANLIŞ
DSİ Genel Müdürü Balta, vatandaşların dere ve nehir yataklarına atık bırakma alışkanlığını eleştirerek, "Nehirlerimiz her yıl binlerce ton evsel ve sanayi atığı ile doluyor. Bu durum taşkın riskini artırıyor. Nehir yataklarının temiz tutulması, hem can hem de mal güvenliğimiz açısından kritik öneme sahip” diye konuştu.