İzmir'de yaşayan doğuştan sol kolu olmayan paralimpik yüzücü Miray Korkmaz, doktorların "Profesyonel spor yapamazsın" uyarısına rağmen pes etmedi. Girdiği yarışlarda Türkiye dereceleri kazanan Korkmaz, şu an dünya şampiyonluğu için hazırlanıyor.
İzmir'in Menemen ilçesinde yaşayan 10 yaşındaki Miray Korkmaz, doğuştan sol kolu olmamasına rağmen birçok zorluğa göğüs gerdi. 4.5 aylıkken kalp hastalığı nedeniyle bypass ameliyatı geçiren ve daha sonra sol akciğerinin çalışmadığı öğrenilen Miray, bir süre sağlık sorunlarıyla mücadele etti. Ancak annesinin yönlendirmesiyle 4 yaşında yüzmeye başladı. Yüzme antrenörü Mehmet Onur Erküçük ile tanıştığı dönemde, Korkmaz yarışlara katılarak dereceler kazandı ve şu an büyük başarılara imza atmak için çalışmaya devam ediyor.
"Profesyonel spor yapamazsın" diyen doktorlara rağmen Korkmaz, 2022 yılında Konya'da katıldığı paralimpik yüzme yarışlarında kendi yaş kategorisinde 3 Türkiye birinciliği kazandı. 2024 yılında Eskişehir'de düzenlenen aynı branştaki açık yaş yarışında ise 2 birincilik, 1 ikincilik ve 1 üçüncülük elde etti. Ayrıca Gaziantep'teki açık yaş yarışında da 2 ikincilik ve 1 üçüncülük derecesi aldı. Toplamda 10 madalya kazanan 10 yaşındaki Korkmaz, şimdi hedefini dünya şampiyonluğu olarak belirledi.
Antrenörü Mehmet Onur Erküçük, Miray'la tanıştığında yüzmeyi tam olarak bilmediğini ancak zamanla yeteneklerini keşfettiğini söyledi. "Miray, fiziksel olarak bazı dezavantajlarla başlamasına rağmen hız ve yetenek açısından büyük bir potansiyele sahip. Kelebek branşında Türkiye çapında dereceye girdi ve birçok ulusal yarışta başarılar elde etti. İleride Türkiye'yi temsil edeceğine inanıyorum" diye konuştu.
Miray’ın annesi Nihal Korkmaz, kızının yüzmeye başlama hikayesini anlatırken, "Pandemi sonrası engelliler için açılan havuzda Miray'ın yetenekleri fark edildi ve 'Milli takım için yetiştirebiliriz' denildi. Biz, Miray’ın başarılı olabilmesi için her şeyi yapıyoruz. Ancak engelli sporcuların daha fazla tanınması ve desteklenmesi gerektiğini düşünüyorum" dedi. Ayrıca, yeterli antrenman sahası ve havuz imkanlarının sınırlı olduğuna dikkat çeken Nihal Korkmaz, "Miray’ın hedefi bir milli sporcu olmak. Destek ve imkan sağlanırsa büyük başarılara imza atacağına inanıyorum" diye ekledi.
Miray Korkmaz ise, "Yüzmeyi çok seviyorum. Yarışlarda kazandığım dereceler bana çok güzel bir his veriyor. Hedefim dünya şampiyonu olmak, Sümeyye Boyacı gibi büyük bir başarıya ulaşmak" diyerek gelecekteki hedeflerine olan kararlılığını dile getirdi.