GAÜN Tıp Fakültesi'nde AIDS Farkındalık Etkinliği düzenlendi GAÜN Tıp Fakültesi'nde AIDS Farkındalık Etkinliği düzenlendi

Gözlük camlarını temizlerken kazak, kağıt peçete veya tülbent gibi materyallerin kullanılması, camın çizilmesine ve görüş kalitesinin düşmesine neden olabiliyor. Bu hatanın yaygın olduğunu belirten Amasya Üniversitesi Optisyenlik Programı Öğretim Görevlisi Fulya Çetinkaya Kiraz, doğru temizlik yöntemini paylaştı. Kiraz, gözlük camının akan su altında nazikçe yıkanarak durulandıktan sonra, temiz ve kuru bir mikrofiber bezle silinmesi gerektiğini vurguladı.

Gözlük camlarının fazla kir ve toz birikmesi durumunda, kazak, peçete veya tülbent gibi malzemelerle silinmesinin camın çizilmesine neden olabileceğine dikkat çeken Kiraz, ayrıca gözlüklerin gelişi güzel yerlerde bırakılmasının da yanlış olduğunu belirtti. “Gözlük çıkarıldığında, camların masa yüzeyine değmesi çizilmelere yol açar. Temizlerken tülbent, mont kenarı ya da kazak gibi eşyalar kullanılmamalıdır. En sağlıklı yöntem, gözlük camını çeşme suyuna tutup, gözlük mendili ile silmektir” dedi.

KİRLİ CAM BAŞ AĞRISINA YOL AÇABİLİR

Fulya Çetinkaya Kiraz, gözlüklerin doğru muhafaza edilmesinin ve camların temiz tutulmasının görüş netliğini artırarak göz sağlığını koruduğunu söyledi. Kirli gözlük camlarının uzun süre kullanılması baş ağrılarına yol açabileceğini ifade eden Kiraz, "Camları temizleyerek göz kaslarının yorulmasını engelleyebilir ve net bir görüş sağlayabilirsiniz" diye konuştu.

Kiraz, gözlük kullanıcılarının düzenli bakım için en fazla yılda bir kez optikçilere başvurmasını önerdi. "Optisyenler, gözlüklerinizi temizleyebilir ve plakalarını değiştirebilir. Ayrıca görme problemi artmışsa, bir göz hekimine başvurduktan sonra optikçinize uğrayabilirsiniz" dedi.

Amasya Üniversitesi Sabuncuoğlu Şerefeddin Sağlık Meslek Yüksekokulu Optisyenlik Programı öğrencileri, Sultan II. Bayezid Külliyesi bahçesinde kurdukları stantta vatandaşların gözlük camlarını temizleyip, çerçevelerine bakım yaptı. Gözlük temizliği ve bakımı hakkında bilgi verilirken, emekli gazeteci Adil Yeleç ve çiftçi Nadir Şeker, öğrencilere teşekkür etti ve hizmetten ücretsiz olarak faydalandıklarını belirtti.

Kaynak: İHA