Sağlık Bakanı Prof. Dr. Kemal Memişoğlu, Türkiye'nin son 22 yılda sağlık alanında kaydettiği büyük ilerlemeyi vurgulayarak, “Sağlık hizmetlerinde teknolojiyi, altyapıyı, yazılımları ve uygulamaları devreye sokarak Türkiye'de dijital dönüşümün öncüsü olduk. Dijital sağlık alanında dünyada önemli bir marka haline geldik ve bu alandaki uygulamalarımız, sağlığın bugünü ve geleceği üzerinde etkili olmaktadır” dedi.

Antalya'da düzenlenen HIMSS'24 Eurasia Konferansı ve Fuarı'nda konuşan Bakan Memişoğlu, Türkiye'nin sağlık altyapısını güçlendirerek sürdürülebilir, bilimsel ve teknoloji odaklı bir sağlık sistemi oluşturduklarını belirtti. Dijitalleşme ve teknolojinin sağlık hizmetlerinde öncü bir rol oynadığını ifade eden Bakan, yapay zekanın teşhis, tedavi, rehabilitasyon ve sağlık koruma alanlarında önemli yenilikler sunduğuna dikkat çekti. Ayrıca, dijitalleşme sayesinde randevu, takip ve raporlama gibi işlemlerin büyük oranda sanallaştığını söyledi.

Avrupa Komisyonu’nun 2024 e-Devlet Ölçütü raporunda Türkiye’nin sağlık kategorisinde 90 puanla 4. sırada yer aldığını açıklayan Bakan Memişoğlu, nüfus büyüklüğüne göre ise Türkiye’nin birinci sırada olduğunu belirtti. Bu başarıda, kullanıcı odaklılık, şeffaflık ve sınır ötesi hizmetlerin önemli etkenler olduğunu vurguladı. Türkiye'nin dijital sağlık alanındaki başarısının, sağlık sistemindeki teknolojik dönüşümle pekiştiğini ifade eden Memişoğlu, “Son 22 yılda dijital sağlıkta önemli bir mesafe kat ettik. Sağlık hizmeti sunumunda devreye aldığımız teknoloji ve altyapı, Türkiye’yi dijital sağlıkta dünya çapında bir marka yaptı” dedi.

Sağlık Bakanı, ayrıca şeffaf ve bilişim tabanlı bir sağlık sistemi kurarak, risk yönetimi ve bilimsel verilere dayalı sistemlerin sağlık hizmetlerini daha etkin hale getireceğini söyledi. Teknoloji transfer ofisleri ve Ar-Ge çalışmalarıyla sağlık sektöründe bilimsel üretimi teşvik edeceklerini de belirten Memişoğlu, bu süreçlerin klinik çalışmalarla güvenilirliğinin kanıtlanmasını teşvik edeceğini ifade etti.

B12 eksikliğini gidermek için sadece takviye almak yetmiyormuş! İşte yapmanız gerekenler B12 eksikliğini gidermek için sadece takviye almak yetmiyormuş! İşte yapmanız gerekenler

Bakan Yardımcısı Dr. Şuayip Birinci ise, sağlıkta dijital dönüşümün önemine değinerek, Sağlıkta İstatistiksel Nedensel Analiz (SİNA) altyapısının sağlık hizmeti sağlayıcılarının verilere kolay erişimini sağladığını ve bu sistemin bilimsel araştırma ve Ar-Ge çalışmalarına katkı sunduğunu açıkladı. Ayrıca, yapay zekanın sağlık teknolojilerinin geleceğini şekillendireceğini vurgulayan Dr. Birinci, yapay zeka destekli projelerin sağlık sektöründe yaygınlaşacağını belirtti.

Sağlık Bakanlığı’nın yapay zeka destekli projelerinden biri olan "Neyim Var?" uygulaması, hastaların şikayetlerine göre yönlendirme yaparak tanı tahminlerinde bulunuyor ve bugüne kadar yaklaşık 40 milyon vatandaş tarafından kullanıldı. Bakan Yardımcısı, mamografi taramalarındaki iyileşmelere de dikkat çekerek, erken tanı sürecinde sağlanan ilerlemeleri paylaştı.

2-4 Aralık tarihleri arasında Antalya'da düzenlenen HIMSS+Eurasia Konferansı'nın açılışına, Türkiye'nin yanı sıra Pakistan, Karadağ ve Fildişi Sahili'nden de sağlık yetkilileri katıldı. Program, plaket takdimi ile sona erdi.

Kaynak: İHA