6 Şubat 2023'te ülkemizi derinden etkileyen Kahramanmaraş Depremleri’nde yaşananlar doğrultusunda, depremlere dair bilgileri ve deneyimleri derleyerek daha iyi bir geleceğe hazırlık yapmayı amaçlayan Sosyal Sorumlulukta Kalite Derneği depremhafizasi.org projesini tamamladı. 

Karşıyaka Belediyesi Kolektif Girişimcilik Merkezi’nde sivil toplum kuruluşları, yerel yönetimler, üniversite, arama kurtarma ve insani yardım derneklerinin temsilcileri ile vatandaşların katılımıyla gerçekleştirilen lansman toplantısında Deprem Hafızası’nın hikayesi, SSKD Yönetim Kurulu Başkanı Ümit Yardım, Genel Sekreter Oya Demir, Dernek Üyesi ve Akademisyen Dr. Nisa Akın ve İ. Halil Çetinkaya tarafından katılımcılar ile paylaşıldı. 

6 Şubat 2023 Kahramanmaraş Depremleri

2023 yılının 6 Şubat'ında yaşanan Kahramanmaraş depremleri, bölgenin tarihindeki en geniş etki yaratan depremlerden biri oldu. 7,8 ve 7,5 büyüklüğündeki iki büyük deprem, milyonlarca insanın hayatını etkiledi, binlerce kişi hayatını kaybetti. Depremler, Türkiye'de 518 bin konutun yıkılmasına veya ağır hasar almasına neden oldu, 2 milyondan fazla kişi barınma sorunuyla karşılaştı ve milyonlarca kişi başka bölgelere göç etmek zorunda kaldı. Depremler sonrasında ülke genelinde sivil toplum, yerel yönetimler ve halk nezdinde önemli yardım çalışmaları gerçekleştirildi ve halen gerçekleştirilmeye devam etmektedir.

depremhafizasi.org Projesi

"Geçmişten ders çıkarmak ve geleceğe hazır olmak" mottosuyla yola çıktıklarını belirten Sosyal Sorumlulukta Kalite Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Ümit Yardım "Neyi dert edindiğiniz önemli bu hayatta. Benim en büyük dertlerimden birisi büyük bir enerjiyle hazırlanan verilerin kısa sürede unutulup gitmesi ve iyi niyetle yola çıkılan işlerde koordinasyonsuzluk ile iletişim sıkıntısından dolayı meydana gelen kaos... 6 Şubat depremleri sonrasında en fazla üzüldüğüm iki konu bunlardı. Aktörler birbirlerini dinlemiyor, herkes yardım etme güdüsüyle harekete geçiyor ve pek çok yanlış bilgi ile fevri uygulamalar afet bölgesini daha fazla etkiliyordu. Bir grup gönüllü arkadaşımız ile hem depremden hasar gören canlılara destek olmak hem de doğru bilgiyi yaygınlaştırmak için çalışırken daha fazla ne yapabiliriz diye düşündük. Yaşadığımız bu acı tecrübeler bizi deprem hafızası fikrine götürdü. Bu kapsamda Sivil Düşün Hibe Programı desteğiyle harekete geçtik. Temel amacımız depremle ilgili bilgilerin, kaynakların ve deneyimlerin derlenmesi, koordinasyon ve iletişimi güçlendirmek ve gelecekteki afetlere daha hazırlıklı olunmasını sağlayacak bir dijital bir platform yaratmak” dedi.

Ümit Yardım; Deprem Hafızası’nın, sadece geçmişteki depremlerin izlerini değil, aynı zamanda dayanışmanın ve birlikte başarma iradesinin bir simgesi olarak geleceğe aktarılacağını belirtti.

depremhafizasi.org Nasıl Çalışır?

Arama Özelliği:

Deprem Hafızası'nın arama özelliği, bilim insanları, araştırmacılar, sivil toplum aktörleri, afet yöneticileri ve deprem riski olan bölgelerde yaşayanların depremle ilgili kullanışlı web siteleri ve faydalı kaynaklara kolayca erişimini sağlar. Bu sayede, geçmişteki deneyimlerden öğrenerek gelecekteki depremlere daha iyi hazırlık yapılabilecektir. 

Koordinasyon ve İletişim Sistemleri:
Herhangi bir deprem sonrasında insani yardım ve arama-kurtarma çalışmalarını yürüten aktörler için yardımı sağlayacak aktörün türü, deprem alanına uzaklığı, depremden sonraki olunan zaman ve depremin şiddeti bağlamında öneriler sunulacak şekilde tasarlandı. Bu, sivil toplum kuruluşlarının ve diğer aktörlerin daha etkin bir şekilde iletişim kurabilmesini ve koordinasyonun kolaylaştırmasını sağlayacağı inancındayız. 

Güvenilir Bilgi Kaynağı:
Deprem Hafızası, deprem döneminde ihtiyaç duyulan kullanışlı web sitelerine ve güvenilir kaynaklara hızlı erişim sağlar. Acil durum planlarından eğitim materyallerine, istihdam olanaklarından toparlanma süreçlerine kadar geniş bir yelpazede faydalı bilgiler sunar. Bilgi kaynağı güncel bilgiler ve değişen durumlarla sürekli güncellenerek kendini geliştirmeye devam eder. Tıpkı kendi tecrübelerimizin yarattığı hafızamızın davranışlarımızı değiştirdiği ve bizi geliştirdiği gibi…

Kaynak: Bülten