Depremler nedeniyle ağır hasar gören Adıyaman, Malatya, Kahramanmaraş ve Hatay illerinde, organize sanayi bölgelerindeki istihdam ve üretim sorunları araştırılıyor. TÜBİTAK ve Elazığ Fırat Üniversitesi işbirliğiyle yürütülen “1001 Proje” kapsamında, deprem sonrası bu dört kentteki sanayi bölgelerindeki iş gücü açıkları ve üretim arzı sorunları inceleniyor.

Fırat Üniversitesi'nden akademisyenler, saha çalışması yaparak bu illerdeki sanayi bölgelerini ziyaret ediyor. Doç. Dr. Haluk Yaman ve Dr. Ertuğrul Buğra Orhan Adıyaman’da, Doç. Dr. Nil Çokluk ve bursiyer İbrahim Harnuboğlu Hatay’da, Dr. Ahmet Hikmet Zabun ve bursiyer Sema Yüksek Kahramanmaraş’ta, Doç. Dr. Murat Sezik ve bursiyer Neşet Kıcık ise Malatya’da çalışmalara katılıyor. Projenin ilk saha araştırması Adıyaman’dan başladı; burada, organize sanayi bölgesindeki fabrikalar ziyaret edilerek işletme yetkilileriyle görüşmeler gerçekleştiriliyor.

Doç. Dr. Haluk Yaman, “Depremin neden olduğu iş gücü açıkları ve üretim arzı problemlerine odaklanıyoruz. Yaklaşık 10 gündür organize sanayi bölgelerini geziyoruz. Firmalarla görüşerek, iş gücü açığını nasıl giderebileceğimizi ve üretim sorunlarını nasıl çözebileceğimizi araştırıyoruz. Elde ettiğimiz verileri paydaşlarla paylaşarak, daha iyi istihdam ve yeni organizasyon modelleri geliştirilmesine katkıda bulunmayı hedefliyoruz” dedi.

1943 Ladik Depremi'nin yıl dönümünde AFAD'dan anma mesajı 1943 Ladik Depremi'nin yıl dönümünde AFAD'dan anma mesajı

Gelişim Tekstil İşletmesi Genel Müdürü Ekrem Cırık da, depremin etkilerini anlatarak, “Depremden 3-4 ay sonra üretime başlayabildik. Henüz deprem öncesi seviyeleri yakalayamadık. Önceden 500 çalışanımız varken, şu anda 330-335 kişiyle çalışıyoruz. Üretim kapasitemiz 700 kişi olmasına rağmen, bu rakamları elde edebilmek için birçok sebebi değerlendirdik” şeklinde konuştu.

Kaynak: İHA