Yenişehir Mahallesi’ndeki serasında 20 metre uzunluğunda altı ocakta, Barlia 3 çeşit, Serapıas 3 çeşit, Santa, Topbaş, Piramit, Osmanika, Aslanağzı, Çatal salep, Kum Salebi ve Arılı 4 çeşit olmak üzere toplamda 17 farklı salep türü yetiştiren Yüksel, 10 güne kadar saleplerin filizlenmesini beklediğini belirtti. Son 11 yılda yaklaşık 50 bin TL harcama yaparak farklı salep türlerini deneme yanılma yoluyla üretmeyi başardığını vurgulayan Yüksel, bu alanda bilgi desteği de sunduğunu ifade etti.

Salep Üretimine Artan İlgi

Salep üretimine olan ilginin her geçen yıl arttığına dikkat çeken Yüksel, "Salep benim çocukluğumdan beri bildiğim bir üründü. Son zamanlarda merakım arttı ve 11 yıldan beri Ar-Ge çalışmaları yapıyorum. Evimin bahçesinde salep üretmeye başladım." dedi. Yüksel, iri salep yumrularının hızlı bir şekilde çoğalmaya başladığını, küçük yumruların ise kendisini beslediğini belirtti. Bu yıl özel olarak hazırladığı toprakta 17 farklı salep türünü toprakla buluşturduğunu, bu saleplerin 10 gün içinde filizlenmesini umduğunu kaydetti. Eğer her şey yolunda giderse, haziran ayı sonunda ya da temmuz başında salep hasadını yapmayı planladığını açıkladı.

Salepten Beklenen Faydalar

Süleyman Yüksel, salepin sağlık açısından pek çok faydasını da aktardı. Salep, doğal bir koruyucu özelliğine sahip olup, soğuk havalarda içildiğinde vücut sıcaklığını artırarak grip ve nezle gibi soğuk algınlıklarına iyi geldiğini belirtti. Ayrıca, salebin soğuk havalarda vücut direncini artırdığını ve doygunluk hissi verdiğini vurguladı. İçerdiği kalsiyum ve protein sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirdiğini ve zihni canlı tutarak hafızayı desteklediğini de sözlerine ekledi.

Temiz enerji sektöründe istihdam rekoru kırıldı Temiz enerji sektöründe istihdam rekoru kırıldı

Yüksel, bu yıl salep üretimi için oluşturduğu özel toprağın önemine dikkat çekerek, salep borsasının Türkiye'de kurulması gerektiğini ifade etti. Salep üretimi yapmak isteyenlere destek vermekten mutluluk duyduğunu da dile getirdi.

Kaynak: İHA