Mersin'in Anamur, Silifke Göksu, Erdemli Alata, Yenişehir 100. Yıl Tabiat Parkı ve Akdeniz Kazanlı gibi bölgelerinde her yıl yüzlerce yuva oluşturan deniz kaplumbağaları, bu yıl da yoğun bir şekilde yumurta bırakıyor. İlk yavrular, gece boyunca yuvalardan çıkıp denize adım atarak izleyenlere keyifli görüntüler sunuyor. Ancak, her yuvadan çıkan yaklaşık 80 ila 100 yavrudan yalnızca birkaç tanesi denizde hayatta kalabiliyor.

Mersin Üniversitesi Deniz Kaplumbağaları Uygulama ve Araştırma Merkezi'nden Dr. Mahmut Ergene, “Bu dönemde hem yavrular denizle buluşuyor, hem de anaç kaplumbağalar son yuvalarını yapıyorlar” dedi. Ergene, deniz kaplumbağalarının göç eden canlılar olduğunu ve Mayıs ile Haziran aylarında yumurtlamak için kumsallara geldiklerini belirtti. “Yavrular, Temmuz ortalarından Ekim ayına kadar denize ulaşmak için yuvalarından çıkar” şeklinde konuştu.

Deniz Kaplumbagalarinin Ureme Sezonu 200 Bin Yavru Denizle Bulusacak1

Kültürpark Platformu'ndan Basmane Çukuru'na tepki: Kent suçu! Kültürpark Platformu'ndan Basmane Çukuru'na tepki: Kent suçu!

Dr. Ergene, her yıl yapılan etkili koruma çalışmalarının yuva sayılarında artış sağladığını vurguladı. Geçen yıl Mersin sahillerinden 200 bin yavru denize ulaşmışken, bu yıl da benzer bir sayı bekleniyor. Ancak, deniz kaplumbağalarının yaşam oranlarının düşük olduğunu ve bin yavrudan yalnızca 1 ila 3 tanesinin yetişkin hale geldiğini hatırlattı.

Dr. Ergene, kaplumbağaların insan müdahalesine karşı savunmasız olduklarını belirterek, "Yavrular yumurtadan çıkarken besin kesesiyle denize yönelirler. İnsanlar onları denize bırakmak isterken aslında zarar verebilirler. İzlemek sorun teşkil etmese de kesinlikle dokunulmaması gerekiyor. Kaplumbağaların kendi mücadelelerine devam etmeleri önemlidir” dedi.

Mersin'deki bu üreme ve koruma çalışmaları, deniz kaplumbağalarının geleceği için büyük önem taşıyor ve bölgedeki koruma çabalarının desteklenmesi gerektiğini vurguluyor.

Kaynak: İHA