Sıcak yaz günlerinin vazgeçilmezi ve genellikle serinlemek için tercih edilen kola, bazen aşırıya kaçılabiliyor. Özellikle kolanın güçlü asidik yapısı ve ferahlatıcı etkisi, bazı insanlar için onu bağımlılık yapıcı bir içecek haline getirebiliyor. Ancak, “çok kola içmek mideyi deler” gibi şehir efsanesi halinde dolaşan bir iddia var. Bu gerçekten doğru mu?
webtekno'da yer alan bilgilere göre; Kola, fosforik ve karbonik asit içeriyor, bu da onu oldukça asidik bir içecek yapıyor. Ancak, burada önemli bir nokta var: Mide aslında zaten oldukça asidik bir ortamdır. Mide asidinin pH değeri 1 ila 2 arasında değişirken, kolanın pH değeri 2,5 civarındadır. Yani, mide asidi kolanın asidinden çok daha güçlüdür ve bu da midenin, kola gibi asidik içeceklerle başa çıkabilecek şekilde evrimleştiğini gösterir.
Peki, o zaman “kolanın mideyi delme ihtimali” neden gündeme geliyor? Aslında bu iddia tamamen şehir efsanesinden ibaret. Çünkü midenin iç yüzeyini koruyan bir mukus tabakası bulunuyor ve bu tabaka sayesinde kola gibi asidik içecekler midemizi delme potansiyeline sahip değil. Ancak bu, aşırı kola tüketiminin zararsız olduğu anlamına gelmiyor.
Uzmanlar, aşırı kola içmenin zamanla mide problemlerine yol açabileceğini belirtiyor. Kola, mide asidinin yemek borusuna geri kaçmasına neden olarak mide yanması ve ekşimesine yol açabilir. Ayrıca, uzun vadede mide astarını tahriş ederek gastrite yol açabilir.
Kolanın içerdiği yüksek şeker miktarı da ayrı bir problem yaratıyor. Fazla şeker tüketimi, obezite, diyabet ve diş çürümesi gibi sağlık sorunlarına sebep olabilir. Bunun dışında, fosforik asit kemiklerden kalsiyum çekerek, uzun vadede kemik sağlığını tehdit edebilir.