Kendi adınızı duyduğunuzda beyninizde neler oluyor? Kendi adınızı duyduğunuzda beyninizde neler oluyor?

Memorial Diyarbakır Hastanesi Göz Hastalıkları Bölümü’nden Op. Dr. Belgin Ekmekçiler, okul döneminde çocukların görme sağlığının önemine dikkat çekerek, "Günde en az bir saat dışarıda zaman geçirmelerini istiyoruz," dedi. Eğitimin temel taşlarından birinin çocukların doğru görme yetisi olduğunu belirten Ekmekçiler, tahtayı takip edebilmenin akademik başarı için kritik olduğunu vurguladı.

Çocuklarda sıkça gözlemlenen hastalıkların, görme yetisini olumsuz etkilediğine dikkat çeken Dr. Ekmekçiler, "Çocuklar okula gidiyor ama tahtayı göremiyorlar. Bu durum, okul konsantrasyonunu düşürüyor ve baş ağrıları gibi sorunları beraberinde getiriyor," ifadelerini kullandı. Anne ve babaların genellikle çocuklarının göz sağlığındaki bozuklukları fark edemediğini belirten Ekmekçiler, öğretmenlerin bu durumu genellikle fark edip çocukları göz muayenesine yönlendirdiğini söyledi.

Miyopinin son yıllarda yaygınlaştığını ifade eden Ekmekçiler, "Lise dönemine kadar neredeyse üç çocuktan biri gözlük takıyor. Teknoloji, aşırı ödevler ve ders yükleri bu durumu tetikliyor," diye ekledi. Gün ışığının miyopiyi engellediğine dair araştırmaların bulunduğunu dile getiren Ekmekçiler, bu nedenle çocukların dışarıda daha fazla zaman geçirmelerinin önemine vurgu yaptı.

Bölge Güneydoğu Optisyenler Gözlükçüler Odası Yönetim Kurulu Başkanı Abdurrahim Erdoğan da çocukların sağlıklı bir görüşe sahip olmalarının eğitimde başarı için kritik olduğunu belirtti. Çocukların doğumdan sonraki ilk 6 ayda göz muayenesi geçirmeleri gerektiğini hatırlatan Erdoğan, okul başlamadan önce muayenelerin yapılmasını önerdi. "Göz numarası değişmese bile, gözlüğün uygunluğunu kontrol ettirmek ve ergonomik ayarlarını yaptırmak önemlidir," dedi. Bu önlemlerin, çocukların eğitim hayatına sağlıklı bir başlangıç yapmalarını sağlayacağı belirtildi.

Kaynak: İHA