Sağlık

Çocuklardaki boyun şişliklerine dikkat edilmeli

Prof. Dr. Berna Oğuz, çocuklarda boyun şişliklerinin bazen ciddi hastalıkların belirtisi olabileceğini belirterek, ailelerin bu durumu ihmal etmemeleri ve mutlaka bir hekime başvurmaları gerektiğini vurguladı. Lenf nodlarının büyüklüğünün önemsenmesi gerektiğine dikkat çeken Oğuz, geç tanıların sağlık sorunlarını zorlaştırabileceğini ifade etti

Abone Ol

Prof. Dr. Berna Oğuz, çocuklarda görülen boyun şişliklerinin aileler tarafından ciddiyetle değerlendirilmesi ve mutlaka bir hekime başvurulması gerektiğini vurguladı. Oğuz, “Lenf nodlarının büyüklüğü önemsenmeli. Çünkü bazen ciddi hastalıklar bu şekilde kendini gösterebiliyor. Hekimler tarafından bu durumun incelenmesi gerekiyor; aksi takdirde geç tanılarla karşılaşılabilir. Örneğin, kanser tanısını geç koyabiliyoruz,” dedi.

Çocuklarda görülen boyun şişlikleri genellikle basit bir enfeksiyon, yara ya da soğuk algınlığından kaynaklansa da, bazen bu durum ciddi hastalıkların habercisi olabiliyor. Lenf bezi büyümeleri, enfeksiyonlar dışında kanser gibi hastalıkların belirtisi olarak da ortaya çıkabiliyor. Bu nedenle, lenf bezlerinin büyüklüğü dikkatle izlenmeli.

Antalya'da düzenlenen 45. Ulusal Radyoloji Kongresi'ne katılmak için bulunan Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Berna Oğuz, lenf bezi büyümesinin bazen ciddi sağlık sorunlarının belirtisi olabileceğine dikkat çekti. Oğuz, ailelerin çocuklarındaki herhangi bir sağlık şikayetinde bir uzmana başvurmasının önemini belirterek, boyun şişliklerinin çoğunlukla enfeksiyonlara bağlı geçici durumlar olduğunu ancak bazen ciddi hastalıkların habercisi olabileceğini söyledi.

“Lenf nodları enfeksiyonla uyumluysa, tedavi sonrası gerilemesi beklenebilir. Ancak şişlik ağrısız, büyüyen ve gerilemeyen bir hal alıyorsa, mutlaka radyolojik tetkikler yapılmalıdır. İlk olarak ultrason ile lenf nodlarının yapısı ve büyüklüğü incelenir. Ultrason, enfeksiyonla bağlantılı olanları ve olmayanları ayırt etmemizde büyük oranda yardımcı olur. Eğer kanser gibi kritik bir hastalık şüphesi varsa, biyopsi ya da daha ileri tetkikler yapılmalıdır,” diyen Prof. Dr. Oğuz, ailelere lenf nodlarının büyüklüğüne dikkat etmeleri gerektiğini belirtti. Erken tanı konulması halinde tedavi süreçlerinin çok daha kolay olabileceğini sözlerine ekledi.