Çin'in Dünya yörüngesinde kurduğu Tiengong Uzay İstasyonu'na gönderilen Tiencou-8 kargo mekiği, istasyona başarıyla demirledi. Çin İnsanlı Uzay Seferleri Ajansı (CMSA) tarafından yapılan açıklamaya göre, mekiğin istasyonun çekirdek modülünün arka iskelesine ulaşarak bağlantı kurduğu bildirildi.
HEDEF: İHTİYAÇLARI KARŞILAMAK
Tiencou-8, dün gece saatlerinde Çin’in Haynan Adası'ndaki Vınçang Uzay Aracı Fırlatma Merkezi'nden "Long March 7 Y9" roketiyle fırlatılmıştı. Bu ikmal seferi, 30 Ekim’de uzay istasyonuna gönderilen yeni taykonot ekibinin ihtiyaçlarını karşılamayı hedefliyor. İstasyonun mevcut taykonotları, Tiencou-8'in içindeki ikmal malzemelerini alarak planlı şekilde transfer işlemlerine başlayacak. Tiencou-8, Çin'in uzay istasyonuna düzenlediği bir dizi ikmal seferinden sonuncusu. Önceki yıllarda "Tiencou-2", "Tiencou-3", "Tiencou-4", "Tiencou-5", "Tiencou-6" ve bu yıl "Tiencou-7" kargo mekikleri de benzer ikmal görevlerini gerçekleştirmişti.
TİENGONG UZAY İSTASYONU
Çin, ABD’nin uzay işbirliklerini engellemesi nedeniyle, kendi ulusal uzay istasyonunu kurma kararı almıştı. Tiengong, iki laboratuvar modülü ve bir çekirdek modülden oluşan bir yapıdan meydana geliyor. İstasyonun ana modülü "Tienhı" (Göksel Uyum), 2021 yılında fırlatıldıktan sonra, "Vıntien" ve "Mıngtien" isimli laboratuvar modülleri 2022 yılında uzaya gönderildi.
Tiengong’un yapım aşamasının tamamlanmasının ardından, istasyonun gelişmiş uygulamalar ve bilimsel deneyler için aktif bir platform haline gelmesi bekleniyor. Ayrıca, Çin'in "Şüntien" adı verilen uzay teleskobunu da istasyona ekleyerek, uzay gözlemleri yapmayı planladığı bildirildi. Tiengong, Çin'in uzun vadeli uzay araştırmaları için önemli bir adım olurken, bu projede Taykonotlar (Çinli astronotlar) dönüşümlü olarak görev almakta.