İlkbaharda zengin floraya sahip 2 bin rakımın üzerindeki yayla ve dağlara bırakılan kovanlarda organik üretim yapılan Ardahan çiçek balı, kent ekonomisine büyük katkı sağlıyor. Meşakkatli bir uğraşın ardından üretilen ve kendine özgü aromasıyla bilinen balın ilk sağımı yapıldı. Dünyanın en önemli 4 arı ırkı arasında yer alan Kafkas arısının binden fazla bitki nektarından topladığı "Ardahan çiçek balı" kalitesiyle de adından söz ettiriyor. Coğrafi işaretle tescillenen Ardahan balı, 700-1000 TL arasında alıcı buluyor.
Coğrafi İşaretli Organik Bal Projesi
Ardahan Arıcılar Birliği Başkanı İlhan Evliyaoğlu, coğrafi işaretli organik bal üretiminin başlayacağını söyledi. Evliyaoğlu, "Tarım Bakanlığı tarafından yapılan organik bal üretimi projesi bu yıl itibariyle hayata geçecek. Bu projeye 24 arıcımız müracaatta bulundu. Bu arıcılarımıza, 10’ar kovan ve arıcılık ekipman ve malzemeleri verilecek. 2025 yılı itibariyle hem coğrafi işaretli organik bal üretimi yapılacak, hem de coğrafi işaretli bal üretimi yapılacak. Bu proje ile Ardahan arıcılığını bir adım daha ileriye taşımış olacağız," dedi.
Organik bal üretiminin diğer bal üretiminden farklı olduğunu vurgulayan Evliyaoğlu, "Organik bal üretecek olan arıcılar yerleşim birimlerinin dışında olacak. Üretilecek balın hijyenik olması önemli. Bu üreticiler organik şirketler tarafından sürekli olarak denetlenecek. Uygun olan şirketle bu balı üretebilecek," dedi. Bu adım, Ardahan'ın arıcılık sektörünü daha da ileriye taşıyacak ve bölge ekonomisine önemli katkılar sağlayacak.