Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), yerel seçimler nedeniyle eylül ayına ertelenen Tüzük Kurultayı için çalışmalarını sürdürüyor. Ancak son günlerde parti kulislerinde kurultayın ertelenebileceği yönündeki iddialar sıkça dile getiriliyor. Kurultayın planlandığı gibi 4-9 Eylül tarihleri arasında gerçekleştirilmesi için hazırlıklar devam ederken, bazı parti örgütlerinden kurultayın yapılmaması veya ertelenmesi talepleri geliyor. Bu taleplerin arkasında, örgütlerin tüzük değişikliği konusunda çekinceleri olduğu belirtiliyor.

CHP Tüzük Kurultayı ertelenecek mi?

CHP, 25-26 Kasım 2023 tarihlerinde yapmayı planladığı Tüzük Kurultayı’nı, 31 Mart yerel seçimleri nedeniyle Eylül ayına ertelemişti. Belirlenen takvime göre Tüzük Kurultayı, Sivas Kongresi’nin yıldönümü olan 4 Eylül’de Sivas’ta başlayacak ve daha sonra Ankara’da partinin kuruluş yıldönümü olan 9 Eylül’ü de kapsayacak şekilde devam edecek.

Bir parti yöneticisi, BBC Türkçe’ye verdiği demeçte, “Biz planlandığı tarihte mutlaka tüzük konuşacağız. Ama kapsamı ne olacak, bir tadilat mı yoksa geniş kapsamlı bir tüzük değişikliği mi olacak? Yetkili kurullarımız ve örgütlerimizle konuşup karar verilecek” dedi.

Tüzük Değişikliği ve Parti İçi Görüşler

CHP’nin hukuk işlerinden sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Gül Çiftçi’nin koordinasyonunda yürütülen tüzük çalışmaları, parti örgütlerinden eski ve mevcut milletvekillerine, önceki dönemlerdeki parti yöneticilerinden akademisyenlere ve partinin önceki genel başkanlarına kadar geniş bir kesimden öneriler alınarak devam ediyor. Kemal Kılıçdaroğlu’nun genel başkanlığı döneminde hazırlanan tüzük değişikliği taslağındaki önerilerden de yararlanılması planlanıyor.

Demokrat Parti, demokrasi şehitlerini 63. yılında andı Demokrat Parti, demokrasi şehitlerini 63. yılında andı

Parti örgütlerinin tüzük kurultayına sıcak bakmaması, kurultayın ertelenmesi veya dar kapsamlı bir değişiklik yapılması seçeneklerini gündeme getiriyor. Bazı parti yöneticileri, tüzük kurultayının zamanlaması ve gerekliliği konusunda çekincelerini dile getiriyor. Bu yöneticiler, 31 Mart yerel seçimlerinde elde edilen başarının ardından iç tartışmaların partiyi geriye götürebileceği görüşünde.

Delege ve Örgütlerin Talepleri

Tüzük değişikliği ile ilgili bir başka endişe ise, önseçim, delege sistemi ve üyelik sistemi gibi kritik düzenlemelerin delegeden vize alamama ihtimali. Parti kaynakları, örgütün taleplerinin dikkate alınmaması halinde değişikliklerin delegeden onay alamayabileceğine dikkat çekiyorlar. Parti yönetimi ağırlıklı olarak ön seçimi istese de, delegelerin bu düzenlemeye oy vermeme ihtimali bulunuyor. Bazı parti kurmayları, mevcut tüzük ile de parti içi demokrasinin işletilebileceğini savunuyorlar. Yerel seçimlerde tüzükte olmamasına karşın önseçim yapıldığını hatırlatan bu kurmaylar, yasaların uygulanmasının önemine vurgu yapıyorlar.

Nihai Karar Yetkili Organlarda

CHP kaynakları, tüzük kurultayıyla ilgili planlanan programda şimdilik bir değişiklik olmadığını belirtiyor. Nihai kararın parti yetkili organları ve örgüt tarafından verileceğini ifade ediyorlar. Bir parti yöneticisi, kurultayın yapılması durumunda tüzük değişikliğinin kapsamı konusunda farklı seçeneklerin gündeme gelebileceğini söyledi.

“Biz kapsamlı bir değişiklik olacak gibi çalışıyoruz ama il başkanlarıyla, örgütlerle, tüzük komisyonuyla yapacağımız toplantılar önemli. Tüzüğü sıfırdan yazmaya gerek yok. Ama yepyeni bir tüzük yazacaksak, 4-9 Eylül arasındaki toplantıda, bir metin ortaya çıkar, o metin örgütlere gönderilir, onların içselleştirmesi gerekir. Ondan sonra kapsamlı değişiklik yapılabilir. Kapsamlı bir değişikliğin örgütler tarafından içselleştirilemeyeceğini öngörürsek, bir tadilat şeklinde olur” dedi.

Kaynak: BBC Türkçe