A. Buğra TOKMAKOĞLU/EGE TELGRAF- Türkiye ile Yunan Adaları arasında en yoğun yolcu ve araç trafiğine sahip güzergahlardan Çeşme-Sakız (Chios) rotasında limandaki zamlı ayak bastı tarifesi nedeniyle gidiş dönüş 25 Euro olan feribot bileti fiyatı 40 Euro’ya çıktı. Hatta sefer yapan bazı firmalarda gidiş-dönüş feribot bileti ücreti 45 Euro’ya kadar ulaşınca Ege’nin iki kıyısında artan turizm hareketliliği için tehlike çanları çalmaya başladı. Liman vergilerine yapılan ölçüsüz zammın yanı sıra seçimlerin ardından yükselişe geçen döviz kuru ve Türk vatandaşına uygulanan gizli vize ambargosu da yurt dışı seyahat planlarını sekteye uğrattı. 2003’te özelleştirilen ve 30 yıllık işletme hakkı 12,5 milyon dolar bedelle özel bir şirkete verilen Çeşme Limanı, Yunanistan’ın Sakız Adası’na gerçekleştirilen feribot seferlerinin yanı sıra yük taşımacılığıyla da her geçen yıl artan bir trafiğe ve potansiyele sahip. Limanın 1 Mart’tan itibaren geçerli olan yeni tarifesiyle Çeşme-Sakız hattında feribot bileti alan her yolcudan ayak bastı ücreti olarak 2 Euro yerine 12 dolar alınmaya başlandı.

MALİYETİ 15 DOLAR

Liman işletmesinin feribot firmalarından daha önceden almadığı farklı gider kalemleri de eklendiğinde bu güzergahta feribot bileti satın alan bir yolcunun taşıma şirketine maliyeti 15 dolara ulaştı. Güzergahta yolcu ve araç taşımacılığı yapan firmalar Sakız Adası Limanı’na da yolcu başına 3 Euro ücret ödüyor. Bilet satışı yapan acentelere ödenen komisyonlarla birlikte maliyet artınca bu durumdan en çok etkilenenler seyahatseverler oldu.

İLGİ MİDİLLİ VE SİSAM’A…

Yunan Adaları deneyimi yaşamak isteyen Türk seyahatseverler daha uygun liman vergisi seçeneği nedeniyle Midilli ve Sisam (Samos) adalarına yönelmeye başladı. Özellikle araçla geçiş yapan yolcuların Çeşme-Sakız hattı yerine Kuşadası-Sisam ve Ayvalık-Midilli güzergahlarını tercih etmesi hem Çeşme hem de Sakız Adası’ndaki hareketliliği azalttı. Artan ilgi nedeniyle Midilli ve Sisam feribot seferleri tarihinde ilk kez ‘stop sale’, yani belirli tarihlerde bilet satışının durdurulması uygulaması yaşandı. Son dönemde vize randevularında yaşanan sorunlar, vize reddi oranlarındaki artış ve yükselen döviz kuru da işleri iyice içinden çıkılmaz bir hale getirdi. Çeşme-Sakız güzergahında yalnızca Türk vatandaşını değil dünyanın farklı milletlerinden çok sayıda seyahatseveri taşıdıklarını, Ege’nin iki yakasını turistik bir çekim merkezine dönüştürdüklerini ifade eden firma temsilcileri, birçok anlaşma ve rezervasyonun bir yıl önceden yapıldığına dikkati çekerek, liman işletmesinin aldığı karardan vazgeçmesi gerektiğini vurguladı.
Editör: TE Bilisim