Bursa Osmangazi Belediyesi tarafından Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği iş birliğiyle düzenlenen Kent ve İklim Paneli'ne katılan Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği Başkanı ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, iklim kriziyle mücadelede hızla vites artırılması gerektiğini söyledi. Başkan Tugay, Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği'ni iyileşme için daha etkili adımlar atmaya yönlendireceklerini belirtti.
DÜNYA FELAKETE DOĞRU GİDİYOR
Panelde konuşan Başkan Tugay, 2030 yılına kadar karbon nötr olma hedefine ulaşmak için 3.5 trilyon doların harcanması gerektiğini, ancak mevcut durumda bu hedefin uzağında olunduğunu vurguladı. İklim değişikliği ve çevresel felaketlerin etkilerini her geçen gün daha fazla hissettiklerini belirten Tugay, Türkiye'nin de içinde bulunduğu dünyanın felakete doğru hızla ilerlediğini belirtti. "Herkesin bilinçli olması ve etkili adımlar atması gerekiyor" diyen Tugay, özellikle Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği üyelerinin bu konuda daha fazla sorumluluk alması gerektiğini ifade etti.
İklim kriziyle mücadelede Türkiye’nin atması gereken adımları da sıralayan Tugay, enerji verimliliği ve yenilenebilir enerji yatırımlarının önemini vurguladı. Türkiye'nin 2053 yılında karbon nötr hedefi koyduğunu hatırlatan Tugay, bu hedefe ulaşmak için hızla daha verimli enerji kullanımı ve yenilenebilir enerji alanlarında doğru politikalar geliştirilmesi gerektiğini söyledi. Ayrıca, enerji tüketimini azaltmanın ve verimli kullanmanın en önemli sorumluluk alanları arasında yer aldığını belirtti.
SU YÖNETİMİNE ACİL İHTİYAÇ VAR
Panelde konuşan Başkan Tugay, su krizine de dikkat çekerek Türkiye'nin su yönetimi konusunda daha etkili planlar yapması gerektiğini söyledi. "Yerel yönetimler kendi bölgelerinde su yönetimi planlarını devreye sokmalı ve özellikle havza bazlı su yönetimi planlarına acil ihtiyaç var" diyen Tugay, susuzluğun bu yıl Türkiye'de zirve yaptığını ifade etti. Gıda ve toprak sorunlarına da değinen Tugay, kentsel gıda stratejilerinin oluşturulmasının gerekliliğine vurgu yaptı.
PLASTİK ATIK VE TARIMDA DOĞRU YÖNETİM
Başkan Tugay, plastik atıkların kontrol altına alınması gerektiğini ve yanlış tarım tekniklerinin çevreye zarar verdiğini belirtti. "Su, gıda, enerji ve toprak bu dört başlık bizim Anayasamız" diyerek bu konulara odaklanmanın önemine dikkat çekti.
BURSA’NIN SU KRİZİ
Bursa Osmangazi Belediye Başkanı Erkan Aydın da panelde Bursa'nın su krizi ve çevresel sorunları hakkında bilgi verdi. Bursa'nın 45 günlük suyunun kaldığını belirten Aydın, müsilaj ve hava kirliliği sorunlarının şehrin geleceği için büyük tehdit oluşturduğunu söyledi.
İKLİM VE SAĞLIK PANELİ
Panelin moderatörlüğünü İzmir Planlama Ajansı Başkanı Prof. Dr. Koray Velibeyoğlu üstlenirken, panelde ayrıca İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Prof. Dr. Pınar Okyay, Dünya Sağlık Örgütü Avrupa Sağlıklı Şehirler Ağı Bölgesel Direktörü Kira Fortune ve Eskişehir Teknik Üniversitesi Ekoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Cengiz Türe de sunum yaptı.