Osmaniye'nin Sumbas ilçesinde yer alan Çem Kalesi'nin duvarlarında bulunan gizemli yazılı metinler, henüz çözülememiş bir sır olarak bilim dünyasının ilgisini çekiyor. Mehmetli Beldesi sınırlarında, dik bir kayalığın üzerine kurulu olan bu kale, 3 farklı noktadaki kitabeleri ile dikkat çekiyor. Ancak, bu kitabelerdeki yazılar, hangi dilde ve hangi alfabe ile yazıldığı konusunda hala bir netlik kazanmamış durumda.

Bilim insanları tarafından yapılan incelemelerde, kitabelerdeki alfabenin hangi medeniyet veya millet tarafından kullanıldığı ve metinlerin içerdiği anlam belirlenememiştir. Araştırmacı Tarihçi-Yazar Yurdaer Yanık, Çem Kalesi'ndeki yazılı metinlerin dünyada çözülememiş nadir yazıtlardan biri olduğunu belirterek, "Eğer bu gizemli alfabe çözülürse, Çukurova tarihini baştan yazmak mümkün olabilir," dedi. Yanık, Çem Kalesi'nin Ortaçağ dönemine ait, stratejik bir konumda bulunan ve Osmanlı döneminde Vannos Kalesi olarak bilinen bir kale olduğunu vurguladı.

Kale surlarında kullanılan taşlar arasında bulunan 3 ayrı kitabe, şu ana kadar çözülememiş gizemli metinlerle dolu. Yanık, bazı harflerin İskit Türklerinin kullandığı alfabeye benzediğini, ancak kesinlikle İskit alfabesi olmadığını ve bazı harflerin ise Göktürk alfabesine benzerlik taşıdığını ifade etti. Bu yazılı metinlerin çözülmesi durumunda, bölgenin tarihine dair önemli bilgilere ulaşılabileceğini sözlerine ekledi. Bilim insanlarını ve akademisyenleri bu tarihi gizemi çözmek üzere Çem Kalesi'ne davet eden Yanık, metinlerin çözümünün tarihi anlayışımızı köklü bir şekilde değiştirebileceğini vurguladı.

Kaynak: İHA